• Publicerat 14 april, 2009
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Viktor Stålberg klar för Toronto Maple Leafs

Viktor Stålberg har bestämt sig. Efter en succéartad säsong för University of Vermont i NCAA har den 23-årige forwarden skrivit på för Toronto Maple Leafs.
– Det är en dröm som går i uppfyllelse, säger den tidigare Frölundaspelaren.

Viktor Stålbergs utvecklingskurva fullständigt exploderade den här säsongen, hans tredje för University of Vermont i den amerikanska collegehockeyn.

Fjolårets 23 poäng fördubblades till 46 (24+22). Svensken nominerades till Hobey Baker Award som collegehockeyns bästa spelare, och var med om att föra ”Catamounts” till ”Frozen Four”, collegehockeyns semifinalspel. Där tog det stopp mot de slutliga mästarna Boston University.

Nu väljer han att ett år i förtid lämna University of Vermont för att bli professionell ishockeyspelare.

”Efter att ha talat med min familj, mina lagkamrater och coacherna har jag beslutat mig för att skriva på för Toronto Maple Leafs. Även om det är ett extremt svårt beslut för mig att lämna skolan tidigt, är det en dröm som går i uppfyllelse för mig, en som varje spelare hoppas uppfylla”, skriver Viktor Stålberg i ett pressmeddelande från uvm.edu.

Ska avsluta studierna senare

Finansstudierna får ligga på is, men Stålberg säger att han via sommar- och onlinekurser ska försöka färdigställa sin examen inom en snar framtid.

Närmast väntar nu hans professionella debut för Toronto Marlies i AHL-slutspelet Calder Cup. Där blir han lagkamrat med svenskduon Jonas Frögren och Anton Strålman. Stålberg kan finnas på isen så tidigt som natten mot torsdag, då Marlies möter Manitoba Moose i den första conferencekvartsfinalen.

Viktor Stålberg var ursprungligen Torontos sjätteval i draften 2006. Han lämnade Frölunda för spel med University of Vermont samma höst. På 117 matcher för skolan gjorde han 84 poäng (41 mål och 43 assist).

Text: Uffe Bodin