Danske ettan klar för Umeå-laget

Björklöven gjorde på tisdagseftermiddagen klart med danske VM-målvakten Patrick Galbraith, som den gångna säsongen dessutom blev mästarmålvakt med SönderjyskE hemma i Danmark.
– Jag tror väldigt mycket på den här killen, säger sportchefen Arto Sirviö.

Att danske VM-ettan Patrick Galbraith var på väg mot svensk hockey – det visste ni sedan ett par veckor tillbaka.
Idag blev allt klart.
Den 23-årige dansken startar sin svenska karriär i Umeå och spelar allsvenskt med Björklöven kommande säsong.

– Han har varit med och vunnit mästerskapet två gånger och visat att han håller för pressen i riktigt tuffa matcher. Jag tror väldigt mycket på den här killen, säger sportchefen Arto Sirviö till klubbens hemsida.

Galbraith blev dansk mästare med SönderjyskE den här säsongen och även 2006, då han också blev danska ligans bästa rookie.
I slutspelet i våras hade han en räddningsprocent på 92,41 och ökade ganska bra mot grundserien där han låg strax över 91 procent.

I VM var han en av de danska nyckelspelarna och vaktade målet i fem av de sex danska matcherna och hade 91,6 i räddningsprocent.

– Jag har kollat upp honom ordentligt och har även mycket bra referenser. Vi hade representanter på plats som scoutade honom under VM och har även talat med Danmarks förbundskapten Pär Bäckman som varmt rekommenderade honom, säger Arto Sirviö.

Hans transatlantiskt klingande namn kommer från pappan George, som är född och uppvuxen i Kanada men som vid 22 års ålder flyttade till Vojens (som senare blev SönderjyskE) och blev kvar där, blev dansk medborgare och räknas allmänt som en av dansk hockeys stora målvakter genom tiderna.

Text: Robert Pettersson