• Publicerat 27 maj, 2009
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

I hockeykretsar har ett efternamn stor betydelse. I vissa fall kan det vara en dörröppnare, i andra fall framkallar det en extra press som inte alltid är av godo.

Om efternamnet försvårade eller förenklade Ray Sheros väg till jobbet som general manager för Pittsburgh Penguins ska jag låta vara osagt. Klart är att han vid det här laget kan stå på sina egna två ben, utan uppbackning av sin sedan 19 år avlidne fader Freds tunga meritlista.

Fred Shero är en av NHL-historiens främsta coacher. Han ledde Philadelphia Flyers till klubbens första Stanley Cup-titel 1974 och är än i dag den mest vinstrike coachen i klubbens historia.

Lite ironiskt då att sonen Ray röner så pass stora framgångar i en annan del av staten Pennsylvania. Sedan han tog över Pittsburgh Penguins 2006 har laget gått från botten till toppen och är nu klart för sin andra raka Stanley Cup-final. Man kan hävda att han kom till ett dukat bord i form av ett lag som hade draftat Evgeni Malkin och Sidney Crosby åren innan han tillträdde.

Det vore emellertid inte att se hela sanningen.

Den är att Ray Shero har skapat en miljö för superstjärnorna att frodas i. Vid förra årets trading deadline fick han mycket kritik för sin värvning av Marian Hossa. Och visst, han betalade ett häftigt pris med tanke på att Hossa försvann utan ersättning till sommaren, men det var också en trade som gav Penguins den knuff man behövde för att ta sig över kullen, ända fram till Stanley Cup-finalen.

Innan årets trading deadline uppenbarade sig samma scenario. Penguins gick trögt och framför allt var Sidney Crosby i behov av kedjekamrater som klarade av att förvalta hans talang. Ray Shero värvade Chris Kunitz och Bill Guerin, två spelare med Stanley Cup-erfarenhet och tillika två spelare som har gett Crosby förutsättning att bevisa hur bra han egentligen är.

Ray Shero har också visat mod på andra sätt. Penguins gick riktigt ruttet i vintras och såg ut att missa slutspel när general managern tog det obekväma beslutet att sparka Michel Therrien, coachen som tog Pens till final förra säsongen. Ersättaren Dan Bylsma kom in och gav spelarna glädjen tillbaka. Sedan dess har laget inte gjort annat än att vinna.

En bra general manager klarar av vara handlingskraftig under hård press. Det har Ray Shero bevisat att han kan. Inom en överskådlig framtid kommer han att ha en Stanley Cup-ring som ett kvitto på det.

Precis som pappa Fred.

Text: Uffe Bodin