Teresjtjenko flyttar till Kazan

Nu är det klart. Ak Bars Kazan har hittat sin ersättare till Tony Mårtensson. Det blir ryske VM-centern Aleksej Teresjtjenko som tar plats mellan Aleksej Morozov och Danis Zaripov i ett försök att bygga en inhemsk superkedja till OS.
– Jag har skrivit på för fyra år, säger Aleksej Teresjtjenko.

Han beskrivs som den främsta tvåvägscentern utanför NHL och nu återvänder han till Kazan igen för att ersätta Tony Mårtensson mellan Aleksej Morozov och Danis Zaripov.

Aleksej Teresjtjenko har efter noga övervägande bestämt sig för att spela för Gagarin Cup-mästarna och hade även anbud från Dynamo Moskva och erbjudande om att stanna kvar i Salavat Julajev Ufa.

Kontraktet Teresjtjenko signat med Kazan löper fram till 2013 och även om det inte är bestämt officiellt att han ska centra Morozov och Zaripov, så gör han ingen hemlighet av att det är det han vill.

– Jag spelar där tränaren säger åt mig att spela, men givetvis… får man chansen att spela mellan storspelare Morozov och Zaripov så tackar man ju inte nej, det gör ingen, säger Teresjtjenko till Sovjetskij Sport.

28-åringen värvades till Ak Bars Kazan 2005 från Dynamo Moskva och gjorde två säsonger i klubben innan han flyttade till Salavat Julajev, där han fått sitt stora genombrott och lyft under sina två säsonger och gått från relativt sett okänd till en nyckelspelare i Slava Bykovs landslag med VM-spel – och guld – de två senaste åren.

Den gångna säsongen sköt han 28 mål och 30 assist på 56 matcher när han ledde Salavat Julajev till grundseriesegern. Han var sexa i poängligan, sexa i skytteligan och hade hela KHL:s bästa plus/minus-statistik.

På meritlistan har han utöver sina dubbla VM-guld vunnit fyra ryska mästerskap. Två med Dynamo Moskva, ett med Kazan och ett med Salavat Julajev.

Och trots att Terestjenko väljer att, som intern poängkung, lämna Salavat Julajev där förbundskaptenen Slava Bykov nu blir tränare är nog Bykov inte missnöjd med flytten.
Nu får han en kanonchans att se en inhemsk superkedja spela ihop sig lagom till OS i Vancouver.

Text: Robert Pettersson