• Publicerat 10 juli, 2009
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Färjestads lagkapten skrev på ettårskontrakt

Legionen med före detta Färjestadsspelare växer i Toronto. Två dygn efter att Jonas Gustavsson skrivit på för Maple Leafs följde lagkamraten Rickard Wallins exempel. 29-åringens NHL-kontrakt löper över den kommande säsongen, rapporterar sportsnet.ca.

Vesa Toskala, Jonas Frögren, Jonas Gustavsson – och nu Rickard Wallin. Alla har de ett förflutet i Färjestad. Efter värvningen av Färjestads poängkung och lagkapten framstår Toronto som ”stora Karlstad”.

Foto: Getty Images

Rickard Wallin i Minnesotas tröja 2005.

Rickard Wallin har sin mål- och poängmässigt bästa elitseriesäsong bakom sig. På 55 matcher svarade han för 18 mål och 45 poäng, vilket gav honom en tiondeplats i elitseriens poängliga.

Det är inte främst på grund av sina offensiva egenskaper som Torontos general manager Brian Burke har fiskat efter Wallin. I stället ser han honom som en defensiv kraft, utrustad med rätt instrument för att centra en tredjekedja.

– Han påminner en del om Samuel Påhlsson, men har kanske bättre offensiva instinkter, sade Burke om Wallin till kanadensisk media tidigare i veckan.

För Rickard Wallin blir det här den andra sejouren till Nordamerika. Mellan 2002 och 2005 gjorde stockholmaren tre säsonger i Minnesota Wilds organisation och huvudsakligen i farmarlaget Houston Aeros, ett lag som han vann Calder Cup med 2003. I NHL blev det sex mål och tio poäng på 19 matcher med Wild.

På sin meritlista har 29-åringen tre SM-guld med Färjestad, varav det senaste kom i våras. Wallin var också med och vann VM-brons med Tre Kronor i Schweiz för två månader sedan.

Text: Uffe Bodin