Det har varit tyst kring Gabriel Landeskog sedan han CHL-draftades av Plymouth Whalers för en månad sedan.

Idag bytte Plymouth bort rättigheterna till det svenska löftet till Kitchener Rangers, OHL-mästare 2008 och som tidigare gjort klart med Brynäsbacken Patrik Andersson.

Som en del av traden fick Kitchener ge upp slovakiska stjärnskottet Tomas Tatar, vars förhandlingar med Kitchener gått segt och det mesta talar för att han spelar kvar hemma i Slovakien kommande säsong.

Plymouth valde Landeskog tidigt i draften, redan som nummer tre och Kitchener fick därför aldrig chansen att ta honom. Något som var ursprungsplanen från lagets sida.

– Gabriel var en av spelarna som vi hade siktat in oss på i draften. Han passar bra in på den ålderskategori och typ av spelare vi letade efter. Han kommer bli en stor tillgång för vårat lag under de kommande tre åren, säger general managern Steve Spott i ett pressmeddelande.

Den 16-årige anfallaren gjorde elitseriedebut under den förra säsongen och hade en assist på de tre matcher han spelade. Han tog senare även plats i det svenska U18-VM-laget som underårig och gjorde fyra mål i turneringen.

Landeskog går upp i NHL-draften först 2011.

Text: Robert Pettersson