• Publicerat 23 augusti, 2009
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Det blev en kväll framför datorn, trots att jag hade lovat mig själv att låta bli. Har suttit här och läst diverse kanadensiska artiklar inför det stundande för-OS-lägret i Calgary som startar i Calgary på måndagen.

Till min stora förvåning stöter jag på följande textstycke i en artikel om målvakterna som förväntas vakta den kanadensiska kassen:

”It would take a stumble of Hardy Astrom proportions, or a major injury for Martin Brodeur and Roberto Luongo to not get the starting and backup roles for Team Canada.”

Hardy Åström!?”, tänker jag och försöker hitta någon slags referenspunkt till karl’n i mitt minne.

Det enda som dyker upp är Skellefteå och Örebro, de två svenska klubbar som jag vet att han har spelat för. Men varför nämns han i så pass negativa sammanhang i en kanadensisk text?

Nyfikenheten driver mig att läsa på mer om denna myt, som hade sin storhetstid några år innan jag ens var född. Det visar sig snabbt att han blev den andra europeiska NHL-målvakten genom tiderna när han gjorde fyra matcher för New York Rangers 1978.

Det är också den enda ”merit” han verkar ha plockat på sig under sina säsonger i Nordamerika. I någon blogg omskrivs han som ”den troligtvis sämsta NHL-målvakten genom tiderna”. Det låter sadistiskt, men framstår som snällt när en viss Don Cherry, som coachade Hardy Åström i Colorado Rockies, berättar om sitt första intryck av svensken.

”Under den första träningen i Colorado körde vi några frilägesövningar. Jag sköt en puck mot Hardy från bortre blålinjen och den går rätt mellan hans ben. ‘Tur’, tänkte jag och sköt ett skott till. Pucken går rakt mellan benen igen. ‘Nästa övning’, skrek jag. Hardy var faktiskt en trevlig kille, han hade bara svårt med puckar.”

Don Cherry hade lett Boston Bruins till två raka Stanley Cup-finaler 1977 och 1978, men fick sparken efter ett ödesdigert misstag som gjorde att laget misslyckades att ta sig till en tredje final i slutspelet 1979.

I Colorado fick han sparken efter bara en säsong. Ett patetiskt dåligt Rockies vann bara 19 av 80 matcher och enligt Cherry var det till stor del Hardy Åströms fel.

I sin självbiografi kallar Don Cherry honom för ”The Swedish Sieve” – ”det svenska sållet”. Han skriver också att Hardy Åström emellanåt släppte in puckar som hans fru skulle ha stoppat.

Don Cherry coachade aldrig mer ett NHL-lag. I stället har han tillbringat snart 30 år som kontroversiell tv-expert för Hockey Night in Canada. Där har han sällan haft några positiva saker att säga om europeiska eller svenska spelare.

Man kan förmoda att ”det svenska sållet” har något att göra med det.

Text: Uffe Bodin