• Publicerat 14 oktober, 2009
  • Skrivet av Hockeysverige
  • 0 Kommentarer

Andreas Johansson klar för spel

Under ett års tid har supportrarna bönat och bett. På onsdagen gav Andreas Johansson vika och skrev på för Leksands IF. Han gör därmed sina gamla Färjestadskompisar Pelle Prestberg, Peter Nordström och Thomas Rhodin sällskap i satsningen mot elitserien.
– Det kan väl knappast finnas någon större utmaning idag än att få spela här, säger Andreas Johansson.

Seger i toppmötet med Malmö i går, men den största presenten fick Leksands supportrar på onsdagsförmiddagen. Då damp det ned ett sms med nyheten om att den tidigare landslagsmannen Andreas Johansson blir nästa pusselbit i lagets storsatsning mot elitserien.

– Visserligen har flera klubbar hört av sig till mig efter det men det var inte
speciellt svårt att bestämma mig för att Leksand. Det kan väl knappast finnas någon större utmaning idag än att få spela här? Valet av klubb grundar sig också på ett långsiktigt tänkande och jag sa till min agent att är jag etthundra procent frisk så är det i Leksand som jag vill spela, säger Johansson till leksandsif.se.

36-åringen skulle egentligen ha spelat för det ryska topplaget Salavat Yulyaev Ufa den här säsongen, men KHL-äventyret tog slut snabbare än förväntat. En fotskada gjorde att klubben valde att sparka svensken redan innan grundserien ens hade dragit i gång.

Avskedandet har följts av diverse anklagelser från Andreas Johanssons sida. han hävdar att foten blev sämre efter att en av klubbens läkare gett honom en injektion som skulle göra den bättre. Johansson har därför inlett en process mot klubben för att få ut de miljontals kronor som kontraktet lovade honom.

– Jag stukade foten och en rysk läkare gav mig en injektion i foten som jag fick en inflammation av. Men jag känner ingenting av inflammationen i dag och jag skulle aldrig anta den här utmaningen om jag inte var hundra procent frisk.

Kan spela redan till veckan

Nu vänder han alltså hem till Sverige och föga oväntat blir det spel för Leksand den här säsongen. Klubbens supportrar har under en längre tid framfört Andreas Johansson som den stora drömvärvningen.

– Min fru sa till mig när det blev klart att jag skulle spela i Leksand: ”Nu har du äntligen fått som du velat. Du har ju alltid sagt att du vill spela för Leksand”.

På meritlistan har veterancentern har fyra VM-turneringar bakom sig och har dessutom spelat 377 NHL-matcher för New York Islanders, Pittsburgh, Ottawa, Tampa Bay, Calgary, New York Rangers och Nashville.

Andreas Johanssons senaste sejour i Sverige var med Färjestad för tre år sedan, men då blev det bara 19 matcher (13 poäng) sedan han skadat ryggen. Inför förra säsongen bröt han kontraktet med Färjestad och skrev på för SKA St. Petersburg. I KHL svarade han för 35 poäng (14+21) på 48 matcher.

Andreas Johansson ansluter till laget på måndag och förväntas göra debut i onsdagens daladerby mot Mora.

Text: Jante Abrahamsson