• Publicerat 22 oktober, 2009
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Andreas Johanssons karriär är över

Två perioder. Det var allt Andreas Johansson hann uträtta i Leksands tröja innan den gamla fotskadan gjorde sig påmind. Nu tvingas veteranen lägga av, skriver Dalarnas Tidningar.
– Naturligtvis oerhört beklagligt, säger Patric Kjellberg, Leksands elitansvarige.

Smällarna duggar tätt för hårdsatsande Leksands IF. Gårdagens förödmjukande derbyförlust mot Mora får större konsekvenser än bara en förlorad serieledning i allsvenskan.

Den debuterande veteranen Andreas Johansson slog upp den fotskada som fick honom att missa hela fjolårssäsongen. Efter att ha undersökts av Leksands läkare Ronny Borelius på torsdagsförmiddagen ska 36-åringen ha beslutat sig för att avbryta sitt comebackförsök.

Enligt Dalarnas Tidningar lägger Andreas Johansson helt sonika skridskorna på hyllan.

Därmed blev det bara två perioder i Leksandströjan för den forne landslagsspelaren, som skrev på för dalaklubben så sent som för en dryg vecka sedan.

”Det är naturligtvis oerhört beklagligt för både honom och för Leksands IF. Jag lider med Andreas och förstår hur jobbigt det är att ta ett sånt här beslut”, skriver Leksands elitansvarige Patric Kjellberg i ett pressmeddelande.

Påstod att foten var läkt

På meritlistan har veterancentern har fyra VM-turneringar bakom sig och har dessutom spelat 377 NHL-matcher för New York Islanders, Pittsburgh, Ottawa, Tampa Bay, Calgary, New York Rangers och Nashville.

Andreas Johanssons sista sejour i Sverige var med Färjestad för tre år sedan, men då blev det bara 19 matcher (13 poäng) sedan han skadat ryggen. Inför förförra säsongen bröt han kontraktet med Färjestad och skrev på för SKA St. Petersburg. I KHL svarade han för 35 poäng (14+21) på 48 matcher.

Efter att ha missat hela fjolårssäsongen på grund av fotskadan skrev han inför årets säsong kontrakt med ryska toppklubben Salavat Yulaev Ufa. Där blev han kortvarig. Johansson sparkades eftersom klubbledningen ansåg att fotskadan var för allvarlig. Svensken hävdade själv att en spruta som en av lagets läkare gett honom hade förvärrat hans tillstånd.

”Jag stukade foten och en rysk läkare gav mig en injektion i foten som jag fick en inflammation av. Men jag känner ingenting av inflammationen i dag och jag skulle aldrig anta den här utmaningen om jag inte var hundra procent frisk”, sade Andreas Johansson i pressmeddelandet som Leksand skickade ut när han värvades till klubben den 14 oktober.

Nu stoppar foten honom från vidare spel.

Text: Uffe Bodin