• Publicerat 1 juli, 2010
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Byttes bort till Chicago Blackhawks i natt

Viktor Stålberg såg fram emot att få etablera sig i Toronto Maple Leafs. Det får han inte. I natt byttes han bort till Stanley Cup-mästarna Chicago Blackhawks i en affär som innefattade fem spelare.

Viktor Stålberg är doldisen som har tagit den annorlunda vägen till NHL. Ex-frölundaiten flyttade till USA som 20-åring och spelade collegehockey på University of Vermont, där han växte ut till en av NCAA:s största stjärnor.

Efter en succésäsong i fjol, där han nominerades till Hobey Baker Award som går till ligans bästa spelare, skrev han på för Toronto Maple Leafs som hade draftat honom i sjätte rundan 2006. En succéartad försäsong gjorde att han slog sig in i NHL-laget och han upplevde sedan en rookiesäsong som började trögt men avslutades på bästa sätt. Totalt blev det 14 poäng (9+5) på 40 matcher.

– Det gick upp och ned, men det var ganska väntat med tanke på skillnaden i matchantal och alla nya intryck, sade Viktor Stålberg till hockeysverige.se i slutet av maj.

– Avslutningen var riktigt bra. De sista 20 matcherna efter OS kändes generellt riktigt bra. Inte bara för mig utan för hela laget.

Något mer spel i Toronto blir det inte för den storväxte fartkanonen. I natt trejdades han till Chicago Blackhawks tillsammans med tidigare JVM-guldmedaljören Chris DiDomenico och centern Philippe Paradis, som var Carolina Hurricanes förstaval i draften förra året. Till Toronto kommer den nybakade Stanley Cup-mästaren Kris Versteeg samt forne den amerikanska collegespelaren Bill Sweatt.

Löser Chicagos lönetaksproblem

Trejden hjälper Chicago Blackhawks att komma under lönetaket. Kris Versteeg var inne på andra året av ett kontrakt som ger honom drygt tre miljoner dollar per säsong. Han faller liksom Dustin Byfuglien och Brent Sopel offer för de lönetaksproblem som mästarna har haft.

Versteeg gjorde 20 mål och totalt 44 poäng på 79 matcher för Chicago. I slutspelet bidrog 24-åringen med 14 poäng (6+8) på 22 matcher när det blev Stanley Cup-seger. För ett drygt år sedan var han finalist till Calder Trophy som årets rookie, men förlorade priset i konkurrens med Columbus Blue Jackets målvakt Steve Mason.

Bill Sweatt, 21, var Chicagos andraval i draften 2007. Han har gjort två JVM för USA och har spelat för Colorado College i NCAA de senaste fyra säsongerna. Det som utmärker Sweatt är hans enorma fart.

Chris Didomenico, 21, hade en skadedrabbad säsong som överårig för Drummondville Voltigeurs i QMJHL och gjorde 22 poäng (7+15) på tolv matcher.

Philippe Paradis, 19, var 27:e spelare att plockas i draften i fjol. Han är en tvåvägscenter som gjorde 44 poäng (24+20) på 63 matcher för Shawinigan Cataractes i QMJHL. Han trejdades till Toronto från Carolina i utbyte för Jiri Tlusty under säsongen.

Text: Uffe Bodin