• Publicerat 5 oktober, 2010
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Mattias Ritola får chansen i Tampa Bay

En svensk Detroitspelare blev tillgänglig på waivers. Då tvekade inte Steve Yzerman. På tisdagen blev Mattias Ritola klar för Tampa Bay Lightning. Därmed får Johan Harju troligtvis inleda säsongen i AHL.

Sedan Detroitikonen Steve Yzerman tog över som Tampa Bay Lightnings general manager har han sakta men säkert satt sin prägel på laget. Däremot har han inte värvat någon spelare med en bakgrund i Detroit Red Wings. Inte förrän i dag.

Nu skriver TSN:s hockeyexpert Bob McKenzie på Twitter att Yzerman har valt att plocka upp Mattias Ritola från waivers. 23-åringen misslyckades med att ta en ordinarie tröja i Detroit Red Wings under försäsongen och sattes i går upp på waivers för att kunna bli skickad till farmarlaget Grand Rapids Griffins i AHL, där den tidigare Leksandsforwarden har tillbringat sina tre senaste säsonger.

Nu får han i stället en ärlig chans att spela sig till en NHL-plats. Det sker dock av allt att döma på Johan Harjus bekostnad. 24-årige Harju har varit en av spelarna som har stått på gränsen till att ta en plats i Lightning. Nu tyder det mesta på att han tvingas inleda säsongen i Norfolk Admirals i AHL.

Mattias Ritola flyttade till Nordamerika hösten 2007. Sedan dess har han gjort 41 mål och 106 poäng på 211 AHL-matcher för Grand Rapids. Det har även blivit en assist på sju NHL-matcher med Detroit samt en slutspelsmatch i våras.

En annan spelare som plockades upp på waivers under tisdagen var österrikaren Michael Grabner. Han lämnar Florida Panthers för spel i New York Islanders.

I övrigt blev ingen av de spelare som var uppsatta på waivers upplockade. Inte heller Erik Ersberg, som har skickats till farmarlaget Manchester Monarchs av Los Angeles Kings.

Text: Uffe Bodin