• Publicerat 17 oktober, 2010
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Yngste svenske målvakten att spela i NHL

Nu har Robin Lehner gjort sin NHL-debut. Den varade bara i fyra minuter och 42 sekunder, men räckte för att skriva in 19-åringen i historieboken som den yngsta svenska målvakten att göra NHL-debut genom tiderna.

Robin Lehner är fortfarande ett förhållandevis okänt namn i Sverige. Det är han inte i Ottawa. Efter ett riktigt starkt träningsläger var det många röster som höjdes och ansåg att den unge svensken skulle få chansen i NHL på en gång. Han omnämns också allt oftare som ”framtidens målvakt” för Senators.

På grund av Pascal Leclaires ljumskskada kallades den tidigare Frölundakeepern upp från farmarlaget Binghamton Senators i AHL. Tanken var att han skulle backa upp Brian Elliott i nattens bortamatch mot Montréal Canadiens. Lehner fick göra mer än då.

När den tredje perioden startade var det plötsligen den unge svensken som vaktade Ottawas kasse. Enligt rapporter på Twitter hade Elliotts ena skridskoskena spruckit och skridskon hann inte lagas i tid till periodstarten. Robin Lehner hann spela 4.42 och göra tre räddningar på tre skott innan Brian Elliott var tillbaka i spel.

Slog Jhonas Enroths rekord
Därmed blev 19-åringen den yngsta svenska målvaktsdebutanten i NHL. Det tidigare rekordet hade Jhonas Enroth, som var 21 år, fyra månader och 13 dagar när han vaktade Buffalo Sabres kasse i en match mot Boston Bruins den 7 november förra året. Lehner var 19 år, två månader och 24 dagar i natt.

Matchen vann slutligen Montréal Canadiens med 4-3 efter att ett sent mål av tjecken Tomas Plekanec fällt avgörandet.

Daniel Alfredsson hade två assist för Ottawa, men är fortfarande mållös fem matcher in på säsongen.

Text: Uffe Bodin