Tung förlust i säsongens sista derby för Bofors igår alltså. Extra tungt kan jag tänka mig med tanke på att det var den sista matchen som egentligen gällde något för laget som nu inte har så mycket mer att göra än att spela av säsongen och roa sig med att sätta lite käppar i hjulet för andra lag med sikte uppåt eller neråt.

Då kanske det ändå kan kännas lite glädjande att den poäng man fick med sig från bunkern innebär att man vinner säsongens interna derbykamp mot Örebro trots allt. Gårdagens resultat innebär ju totalt 7-5 i poäng och 15-11 i mål.

Alltså kan man fortsatt säga att man är bäst på derby. I alla fall när det kommer till Örebro. Mot den andra antagonisten, Västerås, har man ju mindre smickrande 3-9 i poäng och 7-18 i målskillnad på säsongens matcher.

* * *

Två lustiga saker att notera i Viasats derbyintervjuer dessutom.

Visst känns det väl en aning lustigt när Bofors Peter Wennerström står och suckar över att ”nu gick nog playoff-tåget”? Allvarligt, Bofors har ju i praktiken knappast varit med i playoff-racet på ett bra tag så att visa en sådan besvikelse över ett missat tåg igår kan tyckas lite märkligt. Handlade det inte snarare om derby-nesan?

Johan Sjödell-Wiklander å sin sida strålade verkligen när han hamnade framför Niklas Jihdes mikrofon och hade ett gäng jublande närkingar i ryggen. Han konstaterade att det verkligen är härligt att spela inför en så stor publik och mellan raderna är det helt omöjligt att inte läsa ”för de är ju inte här så ofta”.

* * *

Bottenstridens stora vinnare igår var utan några som helst tvivel Sundsvall. Tingsryd fick visserligen med sig en poäng via strafförlusten (3-4) hemma mot Borås samtidigt som Troja programenligt smiskades upp av Mora, men Sundsvall ryckte några poäng i och med imponerande 3-2 mot i Malmö.

Inte imponerande för att Malmö är det svåraste motståndet i årets allsvenska utan för att Sundsvall heroiskt vände ett 0-2-underläge till seger. Det är verkligen något visst med det där gråa laget som aldrig ger upp. Nu har man två poäng till godo på Troja och fyra på Tingsryd (som dessutom har en mer spelad) med sju omgångar kvar att spela. Det blir en rysare, räkna med det.

* * *

Malmö förresten. Man får nog räkna med att ta tidigt sommarlov och komma tillbaka nästa säsong med Stenbecks miljoner i fickan. Förlusten mot Sundsvall innebar att man återigen ramlade under playoff-strecket och med tanke på att man har fler matcher spelade än lagen framför och ett spel som inte alls imponerar blir uppgiften att avancera förmodligen övermäktig.

* * *

Rögle eller Leksand som tredje lag direkt till kvalserien? Det är nog den frågan vi får ställa oss för det verkar som att det är just de två lagen det kommer att stå mellan. Båda känns dock väldigt ojämna och kanske kommer det innebära att de fem poäng Leksand just nu har till godo visar sig räcka hela vägen.

De två lagen möts i dalkarlarnas näste om ungefär två veckor, den matchen kan mycket väl bli helt avgörande för utgången.

Frågan är dock om inte Leksand med sin risiga ekonomi borde föredra att hamna i playoff-serien och garanteras ytterligare tre publikmatcher? Men det är i och för sig en hypotes som bygger på att man trots detta tar sig vidare till kvalserien (något man långt ifrån kan känna sig säkra på) och därmed inte går miste om det klirr i kassan som deltagande där skulle innebära.

Text: Mikael Mjörnberg