Ni har förstås frotterat er i de komprometterande uppgifter om misskötseln av Leksands IF som Dalarnas Tidningar publicerade igår.

Det är väl inte mycket annat att göra än att konstatera (för vilken gång i ordningen?) att det är förbannat svårt att köpa sig till framgång och att det krävs mer än kompetens på isen för att lyckas.

När inkompetens smyger sig in på ledarsidan och i styrelserummen (vilket tyvärr är alldeles för vanligt i svenska idrottsföreningar) blir det lätt på det här viset.

Nu tror jag att föreningen som sådan är alldeles för viktig för bygden där uppe för att kommunen ens skulle våga tänka tanken på att inte hjälpa till att reda upp den här krisen i det långa loppet. Givetvis kommer alla upptänkliga former av konstgjord andning att upprättas för att Dalarnas flaggskepp inte ska gå den genanta konkursvägen till mötes (och det blir så klart oerhört intressant att se om klubben har respekt för den hjälp man kommer få och avstår från huvudlöst satsande a la det som pågått i några säsonger nu).

Men det är på hemmaplan det där. Om vi leker med tanken på att det inte skulle funka, att det skulle gå helt åt skogen för Leksand på några års sikt, precis det som hände Björklöven i våras. Vad skulle hända då?

Jag tillhör som bekant skaran som tycker att det var ställt utom alla tvivel rimligt att degradera ett inkompetent skött och konkurs-myglande Björklöven. Men om Leksand med förvärrad likviditetskris, konkurshot och allt vad det nu skulle kunna vara skulle hamna på bordet och just som Björklöven bli föremål för granskning, vad skulle hända då?

Skulle nämnden just som i fallet Björklöven våga ta det rätta beslutet och skicka ner klubben i ettan eller skulle det faktum att det handlar om just Leksand och med tanke på vad för människor som vakar i förbundets korridorer innebära ett annat utslag?

Jag tror faktiskt på allvar att Leksand skulle särbehandlas i ett sådant läge. Sorgligt men sant.

Låt oss därför hoppas att de kan reda ut det här på egen hand så vi slipper ännu en pinsam förbundssoppa.

Text: Mikael Mjörnberg