• Publicerat 19 februari, 2011
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Erik Johnson klar för Colorado

Det är mer än en vecka kvar till dess att NHL stänger sitt transferfönster. Men redan nu genomförs de största bytesaffärerna. I natt trejdades det tidigare förstavalet i NHL-draften, Erik Johnson, från St. Louis Blues till Colorado Avalanche.

22-årige Erik Johnson valdes av Blues som första spelare i draften 2006. Han har emellertid inte fått den utveckling som St. Louis klubbledning hade hoppats på och nu väljer klubben helt sonika att ge upp hoppet på att han ska bli den stjärnback man trodde att han skulle bli.

Amerikanen skickas till Colorado Avalanche tillsammans med boxplay-specialisten Jay McClement i utbyte för backtalangen Kevin Shattenkirk och powerforwarden Chris Stewart. St. Louis släpper även sitt förstaval i sommarens draft medan Colorado skickar sitt andraval i motsatt riktning.

Erik Johnson har gjort 19 poäng (5+14) och är -8 den här säsongen som poängmässigt ser ut att bli hans sämsta. Ynglingen gjorde 33 poäng på 69 matcher som rookie 2007/08 varpå han missade hela den följande säsongen efter att ha skadat ena knäet illa i en bisarr golfbilsolycka. Johnson fastnade med benet mellan broms- och gaspedalen när han skulle hoppa ur golfbilen och slet sönder korsbandet i knäet. Han kom tillbaka starkt i fjol och gjorde 39 poäng på 79 matcher, men har inte fått spelet att stämma på samma vis i år.

I Jay McClement får Colorado en av ligans bästa spelare i numerärt underläge. 27-åringen hade ett riktigt bra fjolår, när han dessutom utsågs till ligans bästa utvisningsdödare av nhlhotstove.com. Den här säsongen har han inte varit lika framstående, utan är -13 på 56 matcher.

Stekhet – innan han bröt handen
St. Louis får i Chris Stewart en av ligans främsta powerforwards. 23-åringen inledde säsongen som en av ligans hetaste spelare innan han bröt handen i en fajt med Minnesota Wilds forward Kyle Brodziak i november. Sedan comebacken i mitten av januari har Stewart haft stora besvär att återfinna formen och står noterad för blott två mål på sina 13 senaste matcher. Totalt har han gjort 30 poäng (13+17) på 36 matcher.

Kevin Shattenkirk är en ung, offensiv rookieback som har varit produktiv från blålinjen den här säsongen. 22-åringen har gjort sju mål och 26 poäng på 46 matcher och är tvåa i poängligan för rookiebackar efter Anaheims Cam Fowler.

Colorado har under hela säsongen varit i behov av en ledande back. Försvarsspelet har varit lagets stora sorgebarn och Avalanche har med sina 198 mål i baken släppt in flest mål av samtliga NHL-klubbar. Därför kan Erik Johnson räkna med stort förtroende omgående.

St. Louis behöver å sin sidan en offensiv boost för att försöka ta sig till slutspel. Om Chris Stewart kan bidra med den återstår att se. På försvarssidan har Alex Pietrangelo bevisat att han har en ljus framtid i NHL. Det gjorde det enklare för St. Louis att släppa ifrån sig en back med Johnsons potential.

Både Colorado och St. Louis var aktiva på fredagen. Innan den här stora trejden ägde rum hade Colorado skickat målvakten Craig Anderson till Ottawa i utbyte för Brian Elliott medan St. Louis släppt lagkaptenen och backen Eric Brewer till Tampa Bay i utbyte för juniorbacken Brock Beukeboom och ett tredjeval i sommarens NHL-draft.

Text: Uffe Bodin