Jaha, då smäller det då. Dags att släppa pucken i kvalserien och sålla agnarna från vetet. Det kommer bli grymt.

Vi är ganska många i det här landet som himlar med ögonen och suckar högt över den genomtråkiga tränarkår vi har. Grå gentlemän som rapar de klyschor som förväntas och sällan bjuder på något utöver det där lilla extra. Skittrist.

Därför kan årets kvalserie bli något alldeles utöver det vanliga.

För här har vi faktiskt fått en samling herrar som vågar ta ut svängarna och säga fler saker än bara ”vi tar en match i taget”. Det är som upplagt för en riktig såpopera där knivar sticks i ryggar, upprörda strupar fuktas och de kontroversiella åsikterna luftas. Det kan bli rock’n’roll även utanför rinken så att säga.

Kvalserien 2011 starring:

Challe Berglund – pratkvarnen som är en festlig medial figur som inte tvekar att outa sina egna spelare eller kasta skit på andra. Dock tveksamt om han bidrar med annat än energiläckage till det egna laget.

Janne Karlsson – även han en festlig medial figur som inte tvekar en sekund att ge motståndarna sina fiskar varma, men som till skillnad mot Challe tycks vara expert på att foga samman sitt lag.

Peter Andersson – den gnällige närkingen som i rollen som ledare mest är känd som den där sportchefen som tog parodiskt många spelare till Malmö, men som i år visat att han är en kompetent tränare. Trots att det ska gnällas på allt…

Peter Popovic – den naivt glade som springer ärevarv runt den egna bänken så fort laget gör mål (inte så ofta det händer dock) och har gett orutinen på tränarbänken ett ansikte.

Harald Lückner – den ack så kloke mannen som leder sitt lag med finess och fokuserar på hockeyn, men som trots allt har femtioelva rävar bakom öronen att dra fram om det vankas ordkrig och psykningar.

Björn Hellkvist – jokern i sammanhanget. En för den stora allmänheten ganska okänd lirare som tycks provocera folk enbart med sin frisyr. Tvekar inte heller han att säga vad han tycker…

Med de här gossarna på tränarplats inser förstås även ni att det kan bli mer åka av än vanligt i kvalserien. När pucken väl släpps kommer det explodera och serien kommer inte bara vara kokande het på isen utan även i det parallella krig som pågår där utanför.

Det här ser jag fram emot.

* * *

Hur det går?

Folk säger (precis som varenda annat år) att Elitserielagen är så mycket bättre än de från allsvenskan, men jag tycker faktiskt att det känns som en ganska öppen serie i år.

Modo och Södertälje går förstås in som skyhöga favoriter, men det är knappast två lag som visat att de är bra på att agera under sådan press. För Modos del skulle det ju dessutom vara ett fiasko utan dess like att rasa ur Elitserien. Då tror jag inte att man tar sig tillbaka på ett långt tag framöver, det finns ingen beredskap för ett sådant scenario i klubben.

Mora kommer förstås att gå på ren inspiration så här efter sin lyckade förkvalserie och Rögles unga lag verkar på ett ungdomligt sätt inte ha vett nog att inse att det här är allvar och stora grejer. Jag tror att de på ren entusiasm och med Fransson i kassen bara kommer ånga på.

Växjö och Örebro är de lag som är svårast att peka ut var de egentligen står. Avslutningen av serien var knappast lysande, men mycket kan ju ha hänt sedan dess. Växjö har ett lag som i sina bästa stunder spöar alla och Örebro har offensiv spetskompetens nog för att avgöra matcher. Är de i form kommer även de vara med i toppen.

Vi får helt enkelt ge serien några omgångar att sätta sig, men initialt känns det som att alla kan vara med och lägga sig i leken.

Text: Mikael Mjörnberg