Ikväll börjar allvaret. Ikväll kan Tingsryd eller Troja ta första steget mot att rädda sig kvar i allsvenskans ombonade finrum.

Det är upp till bevis för spelare som hellre velat sitta på kvarterskrogen och skrocka ”vi gick visserligen inte till playoff, men jösses vilken framgångsrik säsong vi hade” med kvällens öl i nävarna. Men nu blev ju säsongen inte riktigt så framgångsrik för de här gängen. Det är dags att vända blad. Allt annat är glömt och nu räknas inget annat än krig och stenhårt jobb i tio gånger sextio minuter. De som klarar av det bäst kommer att spela allsvenskt även nästa säsong.

De här två lagen är på papperet bäst i serien, det är det förstås inget snack om, men bara ett av dem kommer spela allsvenskt nästa säsong.

Som supporter är det inför kvällens drabbning så klart lätt att gömma sig bakom garderingen att ”det är ju inte hela världen om vi förlorar, det räcker ju med att vi fixar division ett-lagen”. Visst kan det låta som ett rationellt argument, men verkligheten fungerar ju inte riktigt så.

Nu menar jag inte enbart att det är viktigt med en bra start på kvalserien (vilket det naturligtvis är), det här går djupare än så. För de allsvenska lagen kommer att förlora mot några av division ett-lagen. Båda två kommer göra det. Skillnaden mellan botten av allsvenskan och det finaste ettan har att erbjuda är inte så stor att varken Tingsryd eller Troja klarar att gå rent mot det mindre meriterade motståndet. Poängtappen kommer komma.

Därför blir mötena med den allsvenska kollegan ytterst, ytterst viktiga. Låt oss luta oss mot de senaste två årens kvalserier för att få det här svart på vitt:

Ifjol klarade sig Oskarshamn kvar medan Sundsvall åkte ur (och sedan fick en friplats när det visade sig att Björklöven uppenbarligen var lika usla på matte som undertecknad). Tittar vi till resultaten från serien ser vi att båda lagen förlorade mot division ett-motstånd vid några tillfällen medan Oskarshamn vann de allsvenska mötena med Sundsvall. Poängfördelningen på de matcherna blev 5-1 till smålänningarnas fördel och just de fem poäng Sundsvall missade där var differensen upp till Tingsryd som alltså erövrade deras allsvenska status i den kvalserien.

För två år sedan bantades allsvenskan från 16 till 14 lag och därför avancerade bara ett lag från kvalserien. Örebro tog den platsen i kamp med Tingsryd medan Nybro och Huddinge åkte år. Men Nybro var ändå det laget som låg närmast att faktiskt klara det där eftertraktade kontraktet och mycket riktigt vann man båda mötena med Huddinge den gången.

Jag är övertygad om att man skulle kunna dra liknande paralleller även åren dessförinnan om det inte varit för att Hammarby respektive Arboga försvunnit på ekonomiska grunder.

Poängen är enkel. För att ge sig själva chansen att hänga kvar i allsvenskan måste man ta poängen mot det andra allsvenska laget i serien. Så enkelt är det.

Tillämpar man ett sådant synsätt på kvällens premiärmatch blir den väldigt mycket viktigare än vad många på förhand tror. Den kan handla om att åka ur eller klara sig kvar.

Text: Mikael Mjörnberg