• Publicerat 23 mars, 2011
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Så var den klar till slut – summeringen av de 50 största talangerna utanför NHL. Jag får skicka ett tack till min vän Ryan Kennedy på The Hockey News som var vänlig nog att skicka mig ett nummer av deras Future Watch-tidning innan den kom till Sverige. Ett råd till er som hänger på Twitter är att följa Ryan. Han har järnkoll på alla nordamerikanska talanger och oklanderlig musiksmak: http://twitter.com/#!/THNRyanKennedy.

I sitt Future Watch-nummer rankar The Hockey News inte bara de 50 största talangerna utanför NHL, man rankar också varje NHL-klubbs tio hetaste talanger. Nedan har jag listat svenskarna och vilken position de har i respektive lags ranking. En liten bonus så där…

Mest anmärkningsvärt är att den som har rankat Nashville Predators tio största talanger har bommat Mattias Ekholm – helt och hållet. Nog för att Nashville sitter på en del heta framtidsspelare, men att Ekholm inte skulle ha en plats bland deras tio främsta är naturligtvis BS. Nåväl, så här är det ju i hockeyvärlden. Vi har en tendens att höja våra svenska talanger till skyarna liksom nordamerikanerna har en tendens att göra detsamma med sina. Sanningen brukar som bekant ligga någonstans mitt emellan himlen och helvetet.

Noterbart i övrigt? Oscar Möller finns inte med bland Los Angeles tio främsta talanger. Om det beror på att han var uppkallad till NHL just när rankingen gjorde ska låtas vara osagt, men annars är det en smula anmärkningsvärt. André Petersson finns inte med på Ottawas ranking, vilket inte är lika märkligt med tanke på hans skadedrabbade säsong och den ovisshet som finns kring hans kroniska ryggproblem.

I övrigt ser de svenska spelarnas placeringar ut som följer:

Atlanta
2) Calle Klingberg (72:a på den totala listan)
10) Fredrik Pettersson Wentzel

Buffalo
6) Jhonas Enroth
10) Dennis Persson

Calgary
1) Tim Erixon (15:e spelare på den totala listan)

Chicago
5) Marcus Krüger

Dallas
4) Philip Larsen (visserligen dansk men…)
6) Patrik Nemeth
7) John Klingberg

Detroit
3) Calle Järnkrok (41:a spelare på den totala listan)
5) Gustav Nyquist

Edmonton
3) Anton Lander
6) Linus Omark

Florida
2) Jacob Markström (8:e spelare på den totala listan)

New Jersey
1) Jacob Josefson (32:a spelare på den totala listan)
4) Alexander Urbom

N Y Islanders
4) David Ullström

N Y Rangers
8) Jesper Fasth

Ottawa
1) David Rundblad (22:a spelare på den totala listan)
3) Robin Lehner (44:e spelare på den totala listan)
4) Jakob Silfverberg

Philadelphia
1) Erik Gustafsson
10) Joacim Eriksson

Phoenix
1) Mikkel Bödker (också dansk men med svensk anknytning…) (9:e spelare på totallistan)

Pittsburgh
5) Philip Samuelsson (amerikan med svenska rötter)

St. Louis
8) Sebastian Wännström

Vancouver
4) Anton Rödin
5) Eddie Läck

Dagens skivtips: Graveyard – Hisingen Blues

Text: Uffe Bodin