von Gunten klar för ett år

Det blir spel i Frölunda nästa säsong för schweiziske landslagsbacken Patrick von Gunten.
Schweiziska tidningen Blick rapporterar idag att von Gunten utnyttjat sin utlandsklausul och valt att skriva på ett ettårskontrakt med Frölunda.

Igår klarade sig Kloten sig vidare till final i Schweiz efter en gastkramande semifinalserie mot Bern där man hade 3-0 i matcher och tappade till 3-3 innan man igår kväll kunde avgöra på hemmaplan inför 7600 åskådare och säkra finalplatsen via 1-0-seger där Mark Bell sköt segermålet.

Det betyder att Anders Eldebrink som tränare är klar för sin andra finalserie på de tre senaste åren. Men nästa säsong tappar han en av sina viktigaste kuggar. Backen Patrick Von Gunten är klar för spel i Frölunda. Tidningen Blick skriver efter att finalplatsen är säkrad att von Gunten valt att utnyttja den klausul han har i kontraktet som ger honom möjlighet att spela utomlands.

Han hade egentligen ett år kvar på kontraktet.

26-åringen, som spelade OS för Schweiz ifjol men ännu inte varit med i någon VM-turnering, har varit en av nyckelbackarna i Kloten ända sedan succén under debutsäsongen 2006.

Ifjol var han tvåa i backarnas poängliga i Schweiz med 35 poäng och svarade i vinter för 28 poäng på 49 matcher. Ett sämre facit, men det har han istället vägt upp med att vara Klotens poängbästa spelare under slutspelet, där han är fyra i den totala poängligan med två mål och nio assist på elva matcher.

von Gunten har fått ta extra stort ansvar under slutspelet när lagets poängbästa back från grundserien och kvartsfinalserien Micki DuPont gått fotskadad och troligen blir borta ett par veckor till.

I finalen spelar Kloten, som var ligatvåa, mot ligavinnarna Davos. Samma lag man förlorade finalserien 2009 mot.

Text: Robert Pettersson