• Publicerat 2 maj, 2011
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

”Dags att ta steget till head coach”

Modo har hittat sin nya tränare – i NHL. På måndagen offentliggjorde klubben Ulf Samuelsson som Charles Berglunds ersättare.
– Det ska bli riktigt spännande och på flera sätt en inspirerande utmaning att bli huvudansvarig för ett lag, säger den tidigare NHL-backen.

1984 lämnade Ulf Samuelsson Sverige och Leksand för proffslivet i USA. Sedan dess har han hunnit göra mer än 1 000 NHL-matcher och åtskilliga säsonger som assisterande coach för Phoenix Coyotes. Nu flyttar 47-åringen hem till Sverige. På måndagen meddelade Modo att de utsett den gamle backtuffingen till ny tränare efter sparkade Charles Berglund.

– Vi i Modo är mycket glada över att vi har lyckats knyta till oss Ulf Samuelsson. Vi känner att Ulf är rätt person att leda det Modo vi nu håller på att bygga upp, säger klubbens general manager Markus Näslund i ett pressmeddelande.

Modo får sonen på köpet
Ulf Samuelsson avslutade sin aktiva karriär som 36-åring 2000. Då hade han spelat 1 080 matcher för Hartford. Pittsburgh, New York Rangers, Detroit och Philadelphia och blivit Stanley Cup-mästare två gånger om med Pittsburgh. Sedan 2005 har han fungerat som assisterande coach i Phoenix, först till Wayne Gretzky och de senaste två säsongerna till Dave Tippett.

– Det är dags att ta steget till headcoach. Jag har gått som assisterande i flera år nu, skaffat mig massor av erfarenhet och lärt mig mycket, säger Ulf Samuelsson.

– Jag vet att Modo är inne i en generationsväxling och att bli en del av det som man nu ska skapa ser jag fram emot. Jag har stort förtroende för Markus Näslund och hans arbete som general manager.

Anställning av Ulf Samuelsson gör att Modo även får en spelare på köpet. 17-årige sonen Henrik, som nyligen blev U18-världsmästare med USA efter finalseger mot Sverige, flyttar med familjen till Örnsköldsvik för att spela för Modos juniorlag.

Ulf Samuelssons äldste son Philip, som också vunnit U18-VM med USA, skrev nyligen NHL-kontrakt med Pittsburgh Penguins.

Text: Uffe Bodin