• Publicerat 19 maj, 2011
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

”Känns inte som man ger upp”

Han har vunnit Stanley Cup, OS och VM. Det har kostat på kroppen. Nu har skadorna kommit ikapp Fredrik Modin. För Dagbladet berättar 36-åringen att karriären nu är över.
– Jag är så säker man kan bli just nu. Jag känner mig 100 procent, säger Njurundasonen.

Efter 898 NHL-matcher säger kroppen ifrån. Fredrik Modin har tvingats avstå hundratals matcher de senaste åren på grund av sina skadebesvär. Det är framför allt ryggen som har plågat den storvuxne forwarden som avslutade sin sista NHL-säsong i Calgary Flames efter att ha trejdats dit av Atlanta Thrashers innan övergångsstoppet i mars.

– Tar man i så känner man av det. Jag har till exempel spelat en del golf och det känner man av på kvällarna. Det känns inte som det ska, jag får värk i ben och ländrygg. Men det är mycket bättre än under säsongen, då kunde hela foten domna bort, berättar han för Dagbladet.

Fredrik Modin skulle behöva genomgå en omfattande ryggoperation för att kunna fortsätta spela. Det är inte aktuellt. Nu väljer han i stället att lägga skridskorna på hyllan.

– Det känns riktigt bra just nu. Men frågar du mig igen i augusti så är det säkert jobbigt, det är då det brukar börja klia i kroppen. Men det är det rätta beslutet att ta för att få vara frisk, säger Modin.

Medlem i exklusiva Triple Gold Club
– Det känns fantastiskt att få ha gjort det här i så många år. Jag har ändå spelat här borta i 15 år och det är det inte så många som får göra. Det hade annat varit om man varit 25, nu känns det inte som man ger upp något. Jag fyller ju ändå 37 efter sommaren.

Han kan se tillbaka på en karriär som har bjudit på fler framgångar än de flesta proffsspelare vågar drömma om. Modin är medlem i det exklusiva sällskapet Triple Gold Club som endast innefattar de spelare som har vunnit VM, OS och Stanley Cup.

– Självklart känns det otroligt att få nämnas i samma grupp som sådana spelare. Man går inte och tänker på det, men när det kommer på tal känns det fantastiskt kul, säger Fredrik Modin som rankar Stanley Cup-vinsten med Tampa Bay Lightning 2004 som den största händelsen i karriären.

– Man kämpar under så lång tid för att få vinna det. Det är det man drömt om. VM och OS var fantastiskt, men det var så intensiva perioder, Stanley Cup jobbar man med i flera år.

Vad som händer härnäst i livet återstår att se. Fredrik Modin har än så länge inga planer. Han och familjen kommer tills vidare att bo kvar i Columbus. En framtid inom hockeyn utesluter han inte.

– Jag tror absolut att det blir någon typ av involvering inom hockeyn i framtiden. Sedan vet jag inte vad, kanske tränare, det är inte omöjligt. Det är svårt att säga. Jag ska ta lite, eller rättare sagt ganska mycket, tid nu så att man vet vad känner.

Text: Uffe Bodin