Tarkki lämnar för KHL

Tuomas Tarkki lämnar Modo och kommer spela i KHL för Niznekamsk nästa säsong. Hans ersättare blir Mikael Tellqvist, som ansluter från Dynamo Riga.
– Mikael är en stabil målvakt med mängder av rutin. Ett av våra mål under säsongen är att skapa en trygghet i egen zon och en målvakt av yppersta klass är ett måste, säger general managern Markus Näslund.

Det blir en målvaktsförändring i Modo till kommande säsong. Tuomas Tarkki lämnar klubben efter en säsong och flyttar till Nizjnekamsk.
Hans ersättare blir Mikael Tellqvist.

– Vi fick ett bud från Neftechimik Nizjnekamsk och när Tuomas också var villig att ta chansen i KHL så löste vi den situationen. Tuomas var riktigt bra i Kvalserien och har stor del i att vi klarade elitseriekontraktet och vi vill önska honom lycka till i framtiden, säger Modos general manager Markus Näslund i ett pressmeddelande.

31-årige Tellqvist har inte spelat i Sverige sedan han lämnade Djurgården 2001 och han ville initialt hem och spela i Djurgården, som istället valde Gustaf Wesslau.

– Jag och min fru Sara blev föräldrar för första gången för drygt två månader sedan. Kände då direkt att jag ville flytta hem till Sverige igen. Modo visade stort intresse från första stund och efter samtal med Markus och Peter så var det här inte något svårt val, säger Mikael Tellqvist.

Efter NHL/AHL-karriären som varade mellan 2001 och 2009 med spel i Toronto, Phoenix och Buffalo har Tellqvist spelat sin hockey i Kazan, Lukko och Dynamo Riga.
Kazan fick han lämna tämligen tidigt efter att inte ha lyckats speciellt bra i klubben, som då använde honom som delbetalning för att få loss stormålvakten Petri Vehanen från finska Lukko. Ett byte som gav Kazan mästartiteln 2010.

I Riga har Tellqvist den gångna säsongen delat målvaktsjobbet med amerikanen Chris Holt och hade 92,2% och 2,63 insläppta mål per match på sina 20 matcher i seriespelet. Därefter var han med och skrällde ut Dynamo Moskva i åttondelsfinalen och stod i fyra av de sex matcherna när man vann med 4-2 i matcher.

Nu siktar han på nytt slutspel i Sverige.

– Modo är ett lag som siktar uppåt, vill utvecklas, ett tåg som rullar i rätt riktning kan man säga. Slutspel är första målet och väl där så vill man alltid vinna. Det är därför man håller på med idrott, man vill vinna.

När Tellqvist senast spelade i Sverige blev han svensk mästare med Djurgården. Ja, faktum är att han aldrig lämnat en säsong som förstamålvakt i Elitserien som annat än mästare. Han slog igenom i Djurgården 1999 och vann SM-guld på våren samma säsong och gjorde sedan detsamma året efter.

Kontraktet löper över ett år.

Text: Robert Pettersson