• Publicerat 12 juni, 2011
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Iggulden förstärker nykomlingen

Växjö Lakers fortsätter sin transatlantiska satsning. På söndagen blev det klart att kanadensaren Mike Iggulden tar den sista centerplatsen i laget.
– Vi ser Mike som en av våra två toppcentrar där Brad Moran är den andre, säger sportchefen Henrik Evertsson i ett pressmeddelande.

Inför den gångna säsongen placerades Mike Iggulden i både Linköping och Skellefteå innan han slutligen skrev på för schweiziska Lagnau. Nu får den storvuxne centern (191 cm/98 kg) slutligen komma till Sverige där Växjö Lakers har skrivit ett ettårskontrakt med den NHL-meriterade kanadensaren.

28-åringen gjorde en NHL-match för San José Sharks 2007/08 och noterades för fem poäng (1+4) på elva matcher med New York Islanders säsongen därpå. 2008/09 spelade han KHL-hockey för Dinamo Riga och i fjol hamnade han alltså NLA, där han producerade 40 poäng (12+28) på 50 matcher.
– Vi ser Mike som en av våra två toppcentrar där Brad Moran är den andre. De två ska leda våra två vassaste offensiva formationer. Sedan vet vi att vi har yngre centrar, somDennis Rasmussen och Erik Josefsson, som kommer att jaga på de här killarna, säger Henrik Evertsson, Växjös sportchef.

”Kompletterar varandra”
Evertsson är väldigt nöjd med sin centeruppställning och påpekar att spelarnas olikheter är det som gör den extra intressant.
– Mike har varit omtyckt i alla klubbar han spelat i och är lagkaptensmaterial. Han jobbar stenhårt i varje match. Han är dock ingen kopia av Brad Moran. Brad är mer en playmaker medan Mike mer är en powercenter, och vi ville inte ha in två likadana karaktärer som hade konkurrerat med varandra på fel sätt. Nu kompletterar de varandra istället.

Mike Iggulden tog collegevägen till en proffskarriär. Han tillbringade fyra NCAA-säsonger på välrenommerade Cornell University innan han skrev på för San José Sharks som free agent 2005. På 306 AHL-matcher svarade han för 107 mål och 238 poäng.

I och med värvningen av Iggulden har Växjö sex nordamerikaner i laget. Det är emellertid bara Iggulden och Brad Moran som inte har europeiska pass och därmed räknas som icke-EU-spelare.
– Vi hade kunnat ta ingen eller dubbelt så många nordamerikaner. Jag kan gå i god för att alla transatlanterna, inklusive Mike, är bra karaktärer och bra killar. Vi är tvungna att få in erfarenhet i laget, och det finns inte så mycket av den varan på den svenska marknaden, och de svenska spelare som hade utgående kontrakt i våras har valt att sticka till Ryssland istället.

Text: Uffe Bodin