• Publicerat 15 juni, 2011
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

”En framtida lagkapten”

Luleås supportrar har redan kunnat glädjas över värvningen av Johan Harju. På onsdagen gjorde klubben klart med ännu spelare som höjer hockeytempen i Norrbotten. Backveteranen Niclas Wallin.
– Niclas kommer med sina egenskaper och stora rutin att få en naturlig roll som framtida lagkapten och tillika försvarschef i Luleå Hockey, säger sportchefen Lars ”Osten” Bergström i ett pressmeddelande.

I Luleå har man hoppats länge och väl. Nu är drömvärvningen av backresen Niclas Wallin slutligen ett faktum. Efter över 600 NHL-matcher för Carolina Hurricanes och San José Sharks lämnar 36-åringen Nordamerika och återvänder hem till Sverige och blir lagkapten för Luleå Hockey som han företrädde under lockoutsäsongen 2004/05.
– Vi har under en lång tid fört en positiv dialog med Niclas och det känns nu jättebra att vi för framtiden kan räkna in honom i vår grupp med intressanta spelare och den stora utvecklingspotential som finns i vårt lag för att återigen vara en utmanare i svensk ishockey, säger Lars ”Osten” Bergström, Luleås sportchef, i ett pressmeddelande.

Wallin, som har rötterna i Boden, elitseriedebuterade för Brynäs 1996. Han tillhörde Gävleklubben fyra säsonger och blev svensk mästare under Roger Melins ledning 1999. 2000 flyttade han till Nordamerika och Carolina Hurricanes organisation. Efter en kortare sejour i klubbens farmarlag i AHL etablerade han sig i NHL och växte ut till en av lagets viktigaste defensiva backar.

Han upplevde sin första Stanley Cup-final 2002, när Carolina föll mot Detroit Red Wings. Fyra år senare fick han vara med om att lyfta bucklan efter att Hurricanes besegrat Edmonton Oilers i en sju matcher lång finalserie. Efter tio år i NHL är han nöjd och belåten och ser fram emot att komma hem.
– Det är en jättestor ära att klubben ser mig som en framtida lagkapten, en roll som så många stora spelare haft genom åren i Luleå Hockey och som skulle vara en ny utmaning i min fortsatta spelarkarriär, säger Niclas Wallin.
– Efter många fina år här borta som har varit väldigt intressanta och givande för hela familjen, så känns nu tiden mogen att flytta hem. Och hem för oss har alltid varit Norrbotten.

Text: Uffe Bodin