• Publicerat 4 juli, 2011
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Heatley och Havlat byter plats

Två stjärnor i behov av varsin nytändning byter plats. På söndagen skickade San José Sharks Dany Heatley till Minnesota Wild i utbyte för Martin Havlat.
– Vi behöver mer fart framåt och Marty adresserar det behovet, säger Sharks general manager Doug Wilson.

Vid draften i St. Paul genomförde San José Sharks och Minnesota Wild sin första stora affär sinsemellan. Då gick backen Brent Burns och ett andraval i draften 2012 till San José i utbyte för forwarden Devin Setoguchi, talangfulle centern Charlie Coyle samt lagets förstaval i årets draft.

I helgen genomförde Sharks general manager Doug Wilson och hans dito i Wild, Chuck Fletcher, en minst lika omfattande affär. Sharks släpper måltjuven Dany Heatley till Minnesota i utbyte för fartkanonen Martin Havlat.

Heatley tappade 13 mål
Bägge spelarna har haft svårt att leva upp till de högt ställda förväntningarna de gångna säsongerna. Heatley kom till San José från Ottawa Senators efter en trejd som han själv tvingade fram hösten 2009. I sin nya klubb har han, trots bra medspelare, inte varit i närheten av att nå den form som gjorde honom till dubbel 50-målsskytt 2005 till 2007.

30-åringen gjorde 39 mål i fjol och sjönk till 26 den här säsongen. I slutspelet blev hans ineffektivitet än mer påtaglig. Då sköt han tre mål på 18 matcher. Doug Wilson nämner inte Heatleys försvinnande målskytte som den största anledningen till affären. Han menar helt enkelt att klubben väldigt gärna ville ha Martin Havlat.
– När spelare som vi är intresserade av blir tillgängliga behöver man reagera snabbt och betala priset för att kunna värva dem. När vi genomförde Brent Burns-affären visste vi att vi behövde skaffa oss mer fart framåt. Vi tycker att vi har adresserat det behovet med värvningen av Marty, säger Wilson i ett pressmeddelande.

Två tröga säsonger i Minnesota
Martin Havlat skrev på för Minnesota som free agent 2009 efter att ha upplevt sin poängmässigt sett bästa NHL-säsong med 77 poäng på 81 matcher för Chicago Blackhawks 2008/09. Under sin första säsong i Minnesota svarade han för 18 mål och 54 poäng, vilket var en stor missräkning med tanke på att han tjänar fem miljoner dollar per säsong fram till 2015. Den gångna säsonngen kom den 30-årige tjecken upp i 22 mål och 62 poäng, men Minnesota missade ånyo slutspel.

Havlat har gjort 209 mål och 512 poäng på 621 NHL-matcher medan Heatley svarat för 325 mål och 690 poäng på 669 matcher.

hockeysverige.se

Text: Uffe Bodin