• Publicerat 4 juli, 2011
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Mitja Robar in på try-out

Han ryktades vara på väg till allsvenskan, men i stället får den slovenske backen Mitja Robar i stället möjlighet att spela elitseriehockey. Det är Växjö som väljer att testa 28-åringen.
– Vi gör en värvning av en spelare där vi tror att det finns mycket potential, säger sportchefen Henrik Evertsson.

Det har blivit mode bland allsvenska klubbar att värva slovenska VM-spelare inför den kommande säsongen. Nu följer Växjö sina forna konkurrentklubbars exempel och testar en spelare från ex-Jugoslavien. In på en try-out kommer den 28-årige backen Mitja Robar som svarade för två assist på sex VM-matcher i Slovakien i maj.

– Fram till mitten av oktober har han varit hos oss i två och en halv månad och vi har spelat en månads seriehockey, och då vet nog både vi och han var vi har varandra och hur vi vill att framtiden ska se ut, säger Henrik Evertsson, sportchef i Växjö, till klubbens webbsida.
– Vi gör en värvning av en spelare där vi tror att det finns mycket potential. Men det är en stor nivåskillnad mellan ligan i Slovenien och Österrike och därför vill vi ha med en tryout-klausul. Det han visat upp för oss är främst på VM-nivå och det är en nivå över elitserien, vilket han gjort bra, så vi tror att han kommer att bidra med en hel del till oss.

”En tvåvägsback”
Mitja Robar, som placerades i Oskarshamn tidigare, har spelat för HK Jesenice i den österriskiska alpligan de fem senaste säsongerna och var lagkapten för klubben den gångna säsongen. Han beskrivs av Henrik Evertsson som en tvåvägsback.
– Han är mycket skridskoskicklig och även om han inte är så stor så är han hård i kroppen, säger Evertsson.
– Kan han bara få kläm på den defensiva organisationen i elitserien, vilket jag tror han kan eftersom han är en begåvad spelare, så kommer han att göra ett bra jobb för oss. Han är en kvalitetsback som tar ansvar.

Robar är inte oäven i det offensiva spelet. Han svarade för 31 poäng (5+26) på 52 matcher den gångna säsongen och var med den noteringen delad nia i backarnas poängliga.

Slovenen hämtas in för att täcka luckan som amerikanen Dan Spang lämnade efter sig. Spang hade kontrakt med Växjö, men valde att annullera det när han erbjöds en förlängning med NHL-klubben Dallas Stars.

Text: Uffe Bodin