• Publicerat 6 juli, 2011
  • Skrivet av Ola Winther
  • 0 Kommentarer

”Han är definitivt redo för NHL”

Ottawa är på väg att bli NHL:s nya svensklag. Under veckans träningsläger för rookies deltog sex svenska spelare och det var en som stod ut som lägrets absolut bästa spelare. Brynäs Jakob Silfverberg blev nämligen överöst med beröm och nu menar Ottawas klubbledning att Silfverberg är redo för NHL.
– Han har varit den som stått ut mest av alla på lägret, säger Ottawas GM Bryan Murray.

Ottawa har under den gångna veckan haft sitt årliga rookieläger. Klubbledningen menar att kvaliteten på lägret aldrig varit högre och en starkt bidragande orsak till detta är alla svenska löften. Sex svenskar har deltagit på veckans läger och de flesta med oerhört framgångsrikt resultat.

Mest framstående av samtliga spelare på lägret har Jakob Silfverberg varit. Ottawas GM Bryan Murray sträcker sig så långt som att säga att Silfverberg har varit i en klass för sig och att han definitivt skulle vilja se Brynäs unga forward i NHL nästa säsong.
– Det märks verkligen att han när den mest mogna och bäst utvecklade spelare vi har där ute för tillfället. Han är definitivt redo för NHL. Det enda jag kan göra är att säga det till honom och hoppas att det räcker för att få honom att stanna här, säger Murray till Ottawa Sun.

”Silfverbergs spelstil passar i NHL”

Även chefen för spelarutveckling i Ottawa, Pierre Dorion, har bara positiva saker att säga om Silfverberg och menar att han utan tvekan skulle kliva rakt in i NHL och göra avtryck direkt. Framför allt menar Dorion att Silfverbergs spelstil passar väldigt bra i Nordamerika.
– Han är en lika självklar NHL-spelare som vem som helst i vår organisation. Han spelar ett väldigt rakt spel, är stark längs sargerna, är väldigt spelskicklig och har ett väldigt bra sinne för hur hockey ska spelas.

Även om flera i Ottawas organisation försökt övertyga Silfverberg om att han är redo för NHL så verkar försöken ha varit fruktlösa. Silfverberg har beslutat sig för att han är i behov av att spela i Elitserien med Brynäs ytterligare en säsong och tänker stanna i Sverige för att fortsätta utvecklas.
– Jag är självklart oerhört glad över att de har så höga tankar om mig men jag känner att jag behöver bli större, starkare och utveckla mitt spel ytterligare en nivå innan jag tar steget över. Därför har jag också tagit beslutet att stanna i Sverige ytterligare en säsong, säger 20-åringen.

Även Rundblad och Zibanejad övertygar

Utöver Silfverberg så har även Mika Zibanejad och David Rundblad imponerat tillräckligt på klubbledningen för att dem ska känna att de är redo för NHL. Att Rundblad har de tillräckliga kvaliteterna för att göra intryck direkt från start nästa säsong är Bryan Murray säker på.
– Med hans skicklighet och självförtroende med pucken är han verkligen riktigt lovande. Han bör definitivt vara redo att spela regelbundet i vårat lag nästa säsong, säger Murray.

Utöver Silfverberg, Rundblad och Zibanejad så har även André Petersson, Marcus Sörensen och Fredrik Claesson varit med på träningslägret och även dessa tre har svarat för starka insatser. Fortsätter svenskarna på den inslagna vägen kommer det inte dröja länge innan Scotiabank Place fylls med blågula tröjor.

hockeysverige.se

Text: Ola Winther