• Publicerat 12 juli, 2011
  • Skrivet av Ola Winther
  • 0 Kommentarer

Mästarmålvakten tillbaka i Sverige

Han har ryktats till såväl AIK som Malmö och intresset för Martin Gerber har varit stort i Sverige. Slutligen blev det dock nykomlingen Växjö som kunde knyta till sig den meriterade schweizaren.
– Det känns väldigt bra att knyta till sig en målvakt som direkt kan konkurrera om förstaspaden, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson.

Martin Gerber gjorde sig ett namn i Sverige när han dominerade i Färjestad säsongen 2001-2002. Han släppte då endast in 1,96 mål per match och hade en räddningsprocent på 92,2 i grundserien innan han ledde värmlänningarna till tio raka segrar och SM-guld genom att stoppa 94,1% av skotten i slutspelet och endast släppa in 1,64 mål per match.

Under sommaren har den erfarne 36-åringen ryktats vara högaktuell för såväl Malmö som AIK men under tisdagskvällen meddelade nu istället Växjö att man knutit till sig schweizaren. I Småland är han tänkt som en utmanare till Oscar Alsenfelt om förstaspaden.
– Det känns mycket bra att ha lyckas landa Gerber i vår satsning. Vi ville ha en målvakt som direkt kan gå in konkurrera om förstaspaden. Han har en god historia om att vara en bra konkurrent till yngre, mindre rutinera målvakter, samtidigt som han är ett mycket bra bollplank och en bra förebild för yngre målvakter att lyckas, säger Växjös sportchef Henrik Evertsson.

Gerber har bortsett från lockout-säsongen 2004-05 och ett år i ryska ligan med Atlant Mytischi hållt till i Nordamerika ända sedan han lämnade FBK efter SM-guldet 2002. Senaste säsongen spelade han tre matcher med Edmonton Oilers i NHL medan han spenderade resten av säsongen med Oilers farmarlag i AHL, Oklahoma City Barons. Där spelade han 42 matcher på vilka han släppte in 2,60 mål per match och hade en räddningsprocent på 91,1. Gerber var dessutom lagkamrat med två av Växjös andra nyförvärv Liam Reddox och Brad Moran i Oklahoma.

Text: Ola Winther