• Publicerat 20 augusti, 2011
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Chris Drury lägger av

Efter tolv NHL-säsonger, 892 matcher och en Stanley Cup är det över. I går meddelade Chris Drury att hans karriär som hockeyspelare har kommit till vägs enda. Beskedet kommer efter en skadedrabbad säsong där Drury bara spelade 24 matcher för New York Rangers.

Det var ett brutet finger och en efterhängsen knäskada som höll 35-åringen till det begränsade antalet matcher under grundserien förra säsongen. Chris Drury fick i slutändan finna sig i att bli utköpt ur det sista året på det mastodontkontrakt som han tecknade med Rangers sommaren 2007, ett femårskontrakt värt 225 miljoner svenska kronor med en lönetaksträff på över sju miljoner dollar.

Drury utsågs omgående till lagkapten för Rangers, men lyckades aldrig göra skäl för den höga lönen. Under sin tid i Rangers gjorde han aldrig mer än 58 poäng och laget tog sig bara förbi den första slutspelsomgången vid ett tillfälle under hans sejour på Manhattan. Hans spel stagnerade undan för undan sedan kontraktet skrevs innan skadorna alltså sänkte honom under det gångna året.

Stanley Cup-mästare med Colorado
Ser man till karriären i helhet finns det dock många fina höjdpunkter att se tillbaka på. 1999 vann han Calder Trophy som årets rookie i NHL och två år senare hjälpte han Colorado Avalanche till klubbens andra Stanley Cup-titel efter att ha gjort elva mål i slutspelet. Bara Joe Sakic var bättre med sina 13.

Innan NHL-karriären blev han collegemästare med Boston University 1997 och vann sedan Hobey Baker Award som USA:s främsta collegespelare säsongen därpå. På internationell nivå har han varit med om att ta två silvermedaljer i OS. Den första i Salt Lake City 2002 och den andra i Vancouver i fjol.

– Under sina karriär gjorde sig Chris Drury känd som en härlig tävlingsmänniska, en stor ledare och lagkamrat och den typen av kämpe som varje lag älskar att ha, skriver Glen Sather, Rangers general manager i ett pressmeddelande.
– Hans engagemang, beslutsamhet och vilja att vinna var tydlig varje dag. Dessa karaktäristika kommer att ha effekt på alla som var lyckliga nog att ta del av Chris lärdomar under hans tolv år i NHL.

Chris Drury har själv inte velat ge någon kommentar till sitt beslut att lägga av.

Text: Uffe Bodin