• Publicerat 21 augusti, 2011
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Wallén får lämna Jokerit – trots drömmål

Söndagen blev en dag med bitterljuva känslor för William Wallén. Han gjorde ett drömmål mot sin forna klubb Frölunda, men fick sedan beskedet att det inte blir någon fortsättning i finska Jokerit.
– Visst var det väldigt speciella känslor, säger stockholmaren till hockeysverige.se.

William Wallén, 20, hade en ganska brokig säsong i fjol. Detta efter att han återvänt till svensk hockey från Mississauga St. Michael’s Majors i OHL. Efter att Frölundas tränare Kent Johansson mest låtit Wallén nöta bänk i elitserien blev han utlånad till Borås HC i Hockeyallsvenskan. På 26 matcher med Borås blev det bara nio poäng, men mot slutet av säsongen blev Wallén utlånad till Almtuna och där lossnade målskyttet för den tidigare juniorlandslagsmannen. På 12 matcher med Uppsalalaget producerade han tio mål och var en av lagets absolut bästa offensiva krafter.

Nu har William Wallén rest österut för spel med finska Jokerit och under den senaste veckan har hans lag ställts mot tre svenska lag, Luleå, Djurgården och Frölunda. Hockeysverige.se fick en pratstund med Wallén i sin nya hemstad Helsingfors timmarna efter storsegern över hans tidigare klubb, Frölunda.
– Jag har varit här i Helsingfors sedan första augusti och innan det var jag även här sex veckor i somras berättar Wallén och fortsätter:
– Finska? (skratt) Nja, jag har väl inte lärt mig speciellt mycket av det finska språket och jag vet heller inte om jag måste lära mig det utantill heller. Det är lite olika språk som pratas i omklädningsrummet och det jag inte förstår får jag hjälp att översätta av någon av killarna som är bra på engelska, så språket är inget problem.

Väntat besked

Nu har du just fått beskedet att det inte blir någon fortsättning i Jokerit, hur går tankarna?
– Det var uppriktigt sagt inte speciellt överraskande och det känns bra att återvända hem till svensk hockey igen. Janne Lahti spelade inte idag mot Frölunda så jag fick gå in på hans plats och spela, vilket gjorde att jag förstod att jag inte skulle få förlängt.
– När jag träffade Jokerits manager Jarmo Kekäläinen och skrev på tryout-kontraktet sa vi att om jag skulle stanna efter kontraktstiden så skulle det vara för att ta en plats i första eller andra kedjan i Jokerit och då i första hand ta Lahtis plats. Nu blev det av någon anledning inget spel i Ryssland för hans del så det blev naturligt att jag inte spelar vidare i Jokerit den här säsongen.

Vad händer nu för William Wallén?
– Eftersom jag var förberedd på att det inte skulle bli en förlängning så har tidigare jag muntligen kommit överens med en klubb i Hockeyallsvenskan att spela där. Vilken klubb det handlar om vill jag inte säga ännu eftersom inga papper är skrivna mellan oss.
– Med tanke på att jag fick inleda säsongen i Frölunda med att mest sitta på bänken är det viktigaste för mig den här säsongen att spela i ett lag där jag får chans till mycket speltid och spel i PP. Det vet jag att min nya klubb hemma i Sverige kommer att ge mig och att Jokerit inte skulle göra eftersom de inte hade för avsikt att splittra sin första- eller andrafemma. Hockeyallsvenskan är en väldigt bra serie och ett perfekt ställe för mig att fortsätta utvecklas. Jag är ju bara tjugo år och ska väl ha många år kvar som hockeyspelare.

När skriver du på övergångshandlingarna?
– Jag flyger hem till Sverige i morgon och hoppas att skriva på för klubben i morgon eller kanske på tisdag eller onsdag.

”Väldigt speciella känslor”

Jokerit har spelat mot tre svenska lag på kort tid, upplever du att det var stor skillnad mellan svensk och finsk hockey?
– Nu har jag bara spelat tre matcher med Jokerit, två matcher mot svenska lag och en mot finska IFK Helsingfors, så jag har lite svårt att redan i dag ge ett bra svar på den frågan. Men det jag upplever är att det är mera ”tuta och köra” här i Finland och du får inte den tid du är van vid eftersom rinkarna är så pass små här. Det gäller att hela tiden vara snabb i tanken och läsa spelet.

Ni har i veckan spelat mot både Luleå och Djurgården. Hur upplevde du de matcherna?
– Ganska bra standard och med fart och fläkt. Jag upplevde att spelet böljade ganska mycket fram och tillbaka i Luleå matchen. Jag spelade inte mot Djurgården, men jag var där och såg den matchen och jag upplevde att den matchen var ungefär likvärdig. Spelet stämmer ju inte alltid så här tidigt på säsongen och det är svårt att dra några riktiga slutsatser av spelet och resultaten redan i augusti.

Idag spelade ni mot Frölunda.
– Det stämmer, och vi vann matchen med 7-3 och gjorde en riktigt bra match. Skillnaden på Frölunda mot Luleå och Djurgården var att de inte låg på och stressade på samma sätt utan var mer avvaktande i sitt spel.

Är Frölunda ett bättre lag idag än då du lämnade klubben i fjol?
– Jättesvårt att säga. Nu var exempelvis inte ”Freddan” (Fredrik Pettersson) med och flera andra av deras killar klev av under matchen. Jag har sett vad Frölunda har värvat inför den här säsongen och det ska bli väldigt intressant att följa deras satsning med fler göteborgare i laget.

Var det speciella känslor att spela mot ditt tidigare lag?
– Visst var det väldigt speciella känslor att det var just Frölunda som vi spelade mot och vann. Jag lirade ju för Frölunda i början av förra säsongen och många av mina polare spelar kvar där och självklart så triggar det ju lite extra.

Du avgjorde matchen med ditt 4-3-mål, berätta?
– Jag fick en pass innanför blålinjen till vänster, tog några skär förbi deras back och lade upp den högt på plockhandssidan. Ett skönt mål att få göra.

Tror på John Klingberg

Även John Klingberg från Frölunda spelar i Jokerit, hur har det fungerat för honom så här långt?
– Det har gått väldigt bra för honom. Han spelar i backpar tillsammans med Ossi Väänänen. Ossi och John har fungerat väldigt bra tillsammans och båda får mycket istid. Jokerit verkar ha stort förtroende för John och han kommer säkert göra en bra säsong här borta.

I laget finns även Antti-Jussi Niemi som skadade sig allvarligt för ett par säsonger när han spelade med Leksand mot Rögle. Märker man av idag av att han har varligt allvarligt skadad?
– Nej, han går till jobbet varje dag och gör sitt jobb bra. Det märks ingenting på honom och han verkar vara en riktigt reko kille.

William Wallén själv fick en hjärnblödning efter en match med Mississauga under sin sejour i Kanada. Skickliga läkare räddade Walléns liv och idag är han mirakulöst nog helt återställd.
– Sedan jag kom ut från sjukhuset borta i USA har jag inte haft några problem som skulle kunnat komma från den hjärnblödningen.

Text: Uffe Bodin