• Publicerat 23 augusti, 2011
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

”Alla gick därifrån med leenden”

På fredag reser Calle Klingberg till Winnipeg för att acklimatisera sig till tillvaron i Nordamerika. Innan dess har han sett till att ställa saker till rätt på hemmaplan. Tidigare i sommar rensade han luften med Frölunda.
– Det var jätteskönt att få prata igenom allt, säger han till hockeysverige.se.

Det var efter JVM i januari som Calle Klingberg valde att be Frölunda om tillåtelse att lämna klubben. Han hade haft begränsat med istid i lagets fjärdekedja under större delen av säsongen och ville spela mer för att inte se sin utveckling stagnera. Frölunda gick med på att låna ut honom till Timrå, men i ett pressmeddelande beklagade tränaren Kent Johansson att 20-åringen inte stannade och tog kampen för mer speltid.

Det föreföll som om det hade uppstått en spricka mellan spelaren och klubben, men enligt Klingberg var det en mediekonstruktion. Den bilden späddes emellertid på när han gjorde mål på Frölunda när de besökte Timrå i februari.
– Jag var aldrig sur på Kenta, jag var besviken över att jag inte fick mer istid, men det var inget personligt, säger Calle Klingberg till hockeysverige.se.

”Frölunda är min klubb och mitt förstaval”
Under sommaren träffade Calle Klingberg Frölundas ledning och talade ut om den situation som uppstod innan utlåningen till Timrå.
– Vi pratade igenom allting. Alla fick utrymme att säga sitt och ge sin bild av det som hade hänt. Det var väldigt bra. När vi gick därifrån hade alla ett stort leende på läpparna, berättar högerforwarden om mötet där bland annat klubbdirektören Mats Ahdrian, utvecklingschefen Christer Kellgren och tränaren Emil Olsén medverkade.

Vad sa de till dig?
– De sa att jag hade hamnat lite i skymundan och att de kanske borde ha varit tydligare med att förklara mina förutsättningar inför säsongen. De sa att jag kunde ha stannat här och kämpat, men tyckte att det var okej att jag hade gått min egen väg. Det skönaste var att vi är överens om att Frölunda är min klubb och ska vara mitt förstaval när jag bestämmer mig för att flytta hem, berättar Calle som fått tillåtelse av klubben att träna i Frölundaborg under sommaren.

NHL-debuterade i Atlantas allra sista match
Med det ur världen har göteborgaren allt fokus på att försöka ta en plats i Winnipeg Jets, NHL-klubben som återuppstod i sommar efter att Atlanta Thrashers ägare beslutat sig för att sälja laget. Calle Klingberg hoppas att vårens erfarenheter ska hjälpa honom på vägen. Då avslutade han säsongen med göra åtta matcher för Chicago Wolves i AHL och en NHL-match för Atlanta – lagets sista i historien skulle det visa sig.
– Det var en jäkligt bra erfarenhet. I AHL ville de inte ändra om så mycket eftersom de jagade slutspel, så jag höll mest till i fjärdekedjan och fick inte så mycket speltid. En gång satte de mig i tredjekedjan och då gjorde jag mål, men efter det blev jag bänkad direkt. Men jag förstår deras situation, de ville satsa på sina egna spelare och inte på en liten svensk som kom i slutet av säsongen och ville spela, skrattar Calle som NHL-debuterade mot Pittsburgh Penguins den 10 april.

Hur reagerade du på nyheten om Atlantas flytt till Winnipeg?
– Det var en massa rykten om att antingen Phoenix eller Atlanta skulle flytta till Winnipeg eller Québec så det var ju inte jätteoväntat när det hände. För mig var det mer ”Jaha, då kör vi där i stället då”. Jag hade spelat en match i Atlanta och där var det inte så mycket folk. Det kommer det att bli nu och det är väl den stora skillnaden.

Hur ser du på att alla bossarna i Atlanta som draftade dig har bytts ut mot helt andra personer i Winnipeg?
– Det är bara ett problem om man tror att det är ett problem. Det gäller för mig att imponera på Winnipegs ledning och få dem att tro på mig som Atlantas ledning gjorde. Det kan lika gärna vara skitbra som skitdåligt. Allt är upp till mig själv.

Får visa upp sig på rookietillställning
Har du någon känsla för hur dina NHL-chanser ser ut inför säsongen?
– Inte den blekaste. Hade vi fortfarande spelat i Atlanta tror jag att de hade varit bra eftersom de gillade mig och kallade upp mig från AHL. Men nu vet jag verkligen inte. Det enda jag kan påverka är mitt eget spel och det är allt jag behöver tänka på.

Calle Klingberg reser till Winnipeg på fredag. Det blir en blixtvisit i provinsen Manitobas huvudstad innan det bär av till Toronto på söndag. Där ska Klingberg tillsammans med bland andra Mika Zibanejad, Gabriel Landeskog, Tim Erixon, Adam Larsson, David Rundblad och Marcus Krüger delta på NHLPA Rookie Showcase. Det är ett jippo där en hockeykortsproducent är med och presenterar några av de hetaste NHL-nykomlingarna inför säsongen.
– Jag fick en förfrågan att vara med via min agent och det ska bara bli kul. Nu kanske man äntligen kan få lite hockeybilder på sig själv, skrattar Calle Klingberg.

Text: Uffe Bodin