• Publicerat 6 september, 2011
  • Skrivet av Ola Winther
  • 0 Kommentarer

I Winnipeg för att slåss om en NHL-plats

Carl Klingberg är på plats i Winnipeg för att försöka slå sig in i NHL. Så här långt har han också bara positivt att säga om sin nya hemstad där han nu hoppas att få stanna hela säsongen.
– Mitt mål är att ta en plats i laget och vara med här från start, säger Klingberg.

Carl Klingberg har inte varit rädd för att ta för sig under den första tiden i sin nya hemstad. Med sin sprudlande energi och sitt starka självförtroende har han hamnat i medias fokus och han har redan börjat bli igenkänd på Winnipegs gator.
– Det har hänt ett antal gånger att folk känner igen en men det är säkert inte på samma sätt för mig som för exempelvis Andrew Ladd (lagkapten i Winnipeg), säger Klingberg till Edmonton Sun.

Att Klingberg trivs råder det dock inga tvivel om. Han har imponerats av den enorma intresset och att det över allt på gator och torg pratas hockey mitt i sommaren. Folket i staden brinner verkligen av iver nu när de äntligen fått tillbaka sitt älskade Winnipeg Jets.
– Jag trodde aldrig att det skulle vara en sådan enorm energi kring hockeyn här. Överallt kommer folk fram till dig och vill ta bilder och få autografer. Det är en fantastiskt god stämning runt hockeyn hela tiden, säger 20-åringen.

Klingberg hade en hektisk fjolårssäsong där han hann avverka hela fyra klubbar plus landslagsspel innan han fick ta semester. Efter att ha gjort en stark försäsong med Frölunda blev det inte alls som han tänkt sig när säsongen väl satte igång och efter att ha fått dåligt med speltid bytte Klingberg klubb till Timrå i slutet av januari. Där lyckades han betydligt bättre men när säsongen slutade med att Timrå hamnade i ingenmansland hann Klingberg över till Nordamerika för att testa på spel där under säsongsavslutningen. Han fick NHL-debutera med Atlanta Thrashers och spelade också åtta matcher för AHL-klubben Chicago Wolves.

”Ska vara en glad prick”

Inför kommande säsong har han bara en målsättning framför sig. Att ta en plats i Winnipeg Jets och få spela där från starten av säsongen. AHL har Klingberg redan hunnit testa på och det är något han hoppas slippa nu.
– Mitt mål är att ta en plats i Winnipeg Jets från start. Jag kommer kämpa som bara den för att lyckas med det men du vet aldrig vad som händer. Det jag är bra på ska jag göra bra och sedan får vi se om det räcker. Det är en nystart för alla och är bara onödigt att spekulera i om jag kommer lyckas ta en plats eller inte. Jag kommer vara en glad prick i omklädningsrummet och förhoppningsvis räcker jag hela vägen fram.

När forwardslöftet pratar om sina styrkor menar han att han är mer av en nordamerikansk spelartyp än en europeisk. Han gillar tung trafik och att stångas med backar men menar samtidigt att han är bättre lämpad att spela i annat än en fjärdekedja som bara ska gå ut och spela tufft.
– Jag är ingen spelare för fjärdelinan som bara slåss och så. Jag är en powerforward som gillar tuff trafik och som samtidigt har skickligheten för att producera. En spelartyp som ger laget energi, menar göteborgaren.

Om Klingberg lyckas knipa en plats återstår att se. Att han redan satt avtryck i sin tilltänkta hemstad står dock helt klart och om han bara fortsätter på den inslagna vägen med samma positiva inställning är han en möjlig framtida publikfavorit i Winnipeg.

Text: Ola Winther