• Publicerat 3 oktober, 2011
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Brunnström stannar i NHL

Fabian Brunnströms NHL-karriär såg ut att vara över. En lyckad tryout med Detroit Red Wings har ändrat på det. På måndagen skrev han under ett ettårigt tvåvägskontrakt.
– Vi ska ge honom chansen att visa vad han kan, säger general managern Ken Holland.

Fabian Brunnström förlorade sin NHL-status när Dallas Stars skickade honom till AHL förra säsongen. Nu är han tillbaka. På måndagen skrev han under ett ettårskontrakt med Detroit Red Wings, ett tvåvägskontrakt som han har arbetat sig till genom ett starkt träningsläger i Motown.
– Han hade bevisligen ett bra läger, säger Ken Holland i ett pressmeddelande.
– Saker och ting fungerade inte för honom i Dallas, så vi ska ge honom chansen att visa vad han kan göra här.

Hattrick i debuten
Brunnström svarade för tre mål på sex matcher under träningslägret och tillhörde Red Wings bättre spelare i flera av matcherna. Hans chans att slå sig in i Red Wings blev större när den slovenske forwarden Jan Mursak bröt fotleden under en match tidigt på träningslägret.

Den skånske forwarden etablerade sig i Färjestad under säsongen 2007/08 och blev eftertraktad av hela NHL. Han skrev på för Dallas Stars som free agent och gjorde hattrick i debuten mot Nashville Predators hösten 2008. Totalt blev det 17 mål och 29 poäng under rookiesäsongen.

Hamnade i AHL
Sedan dess har det gått tyngre. Under sin andra säsong fick Brunnström skadeproblem och lyckades bara göra två mål på 44 matcher innan han i fjol hamnade i AHL, där det blev spel för Texas Stars och Toronto Marlies utan att glänsa.

Fabian Brunnström hade inför säsongen flera anbud från elitserieklubbar, men valde detta till trots att ta en tryout med Detroit. Det visade sig vara ett bra beslut i slutändan. Kontraktet ger honom 600 000 dollar i NHL och 105 000 dollar i AHL.

Text: Uffe Bodin