Mustonen tvåmålsskytt i ny roll

Serieledarna Skellefteå tog ikväll emot formstarka Modo i en underhållande och jämn match. Det var hemmalaget som hade det mesta av spelet men slarvade stundtals i egen zon, vilket Modo utnyttjade effektivt. När slutsignalen gick kunde Skellefteå kvittera ut en 4-3-seger och en oväntad matchvinnare i Joel Mustonen.

Skellefteå hade inför matchen gjort ändringar i kedjan med Möller/Holloway då man inte tyckt att de producerat tillräckligt. Oscar Lindberg fick lämna centerplatsen till förmån för Joel Mustonen, född -92, som tidigare knappt fått känna på elitseriespel. En ändring som med facit i hand blev en succé.
Redan i den första perioden kom den nykomponerade kedjan igång genom ett mål av Oscar Möller och två av Joel Mustonen. Däremellan hann Modos Janos Hari, också han född -92, med att göra sitt första elitseriemål. Skellefteå hade det mesta av spelet, men tenderade att slarva i uppspelsfasen vilket gav Modo några farliga kontringschanser, varav en resulterade i Modos kvittering. Trots det var det så klart en nöjd Joel Mustonen som intervjuades av Canal Plus efter den första perioden:

– Det här hade jag inte väntat mig. Det är första gången jag får chansen på riktigt i A-laget, så det känns coolt.

Den andra perioden fick Modo inleda med ett powerplay som den formstarke Mika Hannula utnyttjade skoningslöst och reducerade ställningen till 3-2. Därefter var det hemmalaget som mer eller mindre parkerade i Modozonen och skapade flera vassa målchanser. Men slarvet i egen zon straffade Skellefteå ännu en gång och Niklas Sundström kunde kvittera ställningen efter ett gratisläge. Innan perioden var över hade Hannu Pikkarainen åter gett hemmalaget ledningen i spel 5 mot 4. Hannula var ändå hyfsat nöjd med de två första perioderna och ser fram emot att fortsätta hjälpa Modo ett tag till:

– Det känns bra. Kedjan har gått bra och nu har vi fått in Janos och det har fungerat bra. Att fortsätta i Modo känns som en bra lösning, sen får vi se vad som händer.

– Jag är nöjd med att vi leder, men vi har slarvat enormt i egen zon och bjudit dem på ett par mål, reflekterade hemmalagets Christian Söderström.

I den avslutande perioden hände inte särskilt mycket förrän i slutminuterna då Modo lyckades skapa ett visst tryck i jakten på kvittering, utan att lyckas göra mål. Matchen slutade med en rättvis hemmaseger, 4-3. Firma Möller/Mustonen/Holloway gjorde totalt 7 poäng i sin första match tillsammans och lär få fortsätta spela ihop, något som Mustonen ser fram emot:

– De är så lätta att spela med, det räcker med att jag åker skridskor och är på rätt plats så får jag bra puckar.

Text: Robert Pettersson