• Publicerat 20 oktober, 2011
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Bara fyra matcher in i NHL-karriären får Tim Erixon känna hur det är att stå i händelsernas centrum. I natt ställs nämligen New York Rangers mot Calgary Flames, klubben som draftade Erixon i första rundan 2009.

Ni kanske minns sommarens såpa där Flames förgäves försökte få VM-svensken under kontrakt, bara för att i slutändan tvingas trejda honom till hans pappa Jans gamla NHL-klubb för att inte bli av med ”Lill-X:ets” rättigheter. I utbyte för Erixon fick Flames den tjeckiska forwarden Roman Horak samt två draftval.

Jag tog kontakt med Kent Wilson, expert på Calgary Flames och tillika redaktör på sajten Flamesnation.ca, för att försöka ta reda på vad som väntar Tim Erixon i natt och hur Flames supportrar reagerade på att bli av med rättigheterna till svensken,som hade utmålats som klubbens stora framtidshopp.

Kent, blev det någonsin någon klarhet i vad som hände när förhandlingarna mellan Flames och Erixon och hans agenter brast i somras?
– Jay Feaster (Flames general manager) var överraskande ärlig när han frågades ut om förhandlingarna med Erixon. Han sa att de inte lyckades stilla Erixons oro över att tvingas tillbringa tid i AHL. Han förklarade att klubben hade erbjudit Erixon maxlön och försökte övertyga honom om att han skulle få alla möjligheter att ta en plats i laget efter träningslägret.
– Det var bevisligen inte nog. Naturligtvis kan man anta att Erixon var mer intresserad av att spela för New York Rangers ändå och bara använde sina argument som en ursäkt för att sänka förhandlingarna. Men det är bara spekulationer.

Insinuerade Jay Feaster vid något tillfälle att det handlade om fuskspel?
– Nej, Feaster var väldigt försiktig med att rikta några anklagelser mot Rangers, även om alla som följde turerna antagligen misstänkte att det var något fuffens bakom affären. Som jag indikerade tidigare gör det faktum att Erixon i slutändan trejdades till och snabbt sajnades av sin fars tidigare klubb agerandet tvivelaktig.

Hur reagerade folk i Calgary på att Erixon trejdades?
– Generellt sett gav de Feaster sitt stöd och applåderade hans försök att göra det bästa av en dålig situation. Calgary var bara några timmar från att förlora honom utan kompensation, så att lyckas få en hygglig talang och två draftval i andra rundan var uppskattat. Å andra sidan förvandlades Tim Erixon ganska snabbt till boven i dramat.

Vilken typ av reaktioner kan Erixon räkna med när han kommer till Calgary?
– De mindre insatta fansen kommer inte att veta vem Erixon är eftersom han aldrig spelade för Flames och eftersom hela den här affären utspelade sig utanför isen. Däremot är jag övertygad om att alla andra kommer att bua ut honom varje gång han rör pucken.

Vad kan du säga om Roman Horak, spelaren som gick i motsatt riktning i Erixon-trejden, och överraskande har tagit en plats i laget?
– Horak har överraskat alla med sin mognad och sin kyla så här långt. Det var ett långskott att han skulle ta en plats efter träningslägret, men hans intelligens och relativt starka tvåvägsspel liksom skadorna på Mikael Backlund och Brendan Morrison har gett honom en plats i laget.
– Efter fyra matcher har det emellertid blivit tydligt att han skulle behöva lite matchning i farmarligan. (Coachen Brent) Sutter gav honom chansen i tredje kedjan med Niklas Hagman och Rene Bourque till en början, men nu har hans istid minskat till under tio minuter per match och det står klart att han inte riktigt är redo. Horak kommer att skickas till Abbotsford Heat i AHL så fort Morrison återvänder efter sin skada.

Text: Uffe Bodin