Ingen rök utan eld. Bates Battaglia är klar för Karlskrona och jag kan inte tycka annat än att det är en kalasvärvning som klubben gör.

Visst är det så att den gode amerikanen är på nedgång i karriären (det är alla meriterade herrar som hamnar i ettan), men det är ändå en klasspelare med division ett-mått mätt exceptionella egenskaper som kommer till örlogstaden.

Men framförallt är det rätt spelartyp. KHK är redan sprängfyllt av potentiella poängplockare, det behövs inte fler sådana även om det så klart är flashigare att värva sådana än vattenbärare. Därför är Battaglia en hit.

Han är knappast killen som kommer kliva in och ösa in poäng och någon sådan roll ska han inte ha heller. Han ska snarare kliva in och ta defensivt ansvar, jobba hårt och vara den där bärande kuggen som Alex Brooks var ifjol. Den stabile herrn som gör andra bättre. Sådana killar brukar i långa loppet vara viktigare än de där poängplockarna.

Om det är så KHK har tänkt det vet jag inte, men det är så jag skulle använda honom. Han känns som urtypen för en spelare som passar in i Tomas Kempes hockeytänk.

* * *

På den tiden jag hade tid att spela dataspel var jag faktiskt ganska förtjust i Battaglia. Den digitala Battaglia vill säga.

Jag tror det var i NHL2002, kan ha varit någon liknande årgång, som jag under en framgångsrik säsong med Carolina Hurricanes (varför jag spelade med dem har jag inget som helst vettigt svar på…jag förstår inte själv) hade Battaglia i en av de främsta linerna. Då tillsammans med Ron Francis och Jeff O’Neill. Vill minnas att min andra topplina rymde Rod Brind’Amour, Jeff Daniels och Shane Willis.

Visar sig Battaglia från samma sida i KHK som i just den digitala världen, ja då spelar Karlskrona allsvenskt nästa säsong.

Text: Mikael Mjörnberg