• Publicerat 2 december, 2011
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Under måndag förmiddag släpper Roger Rönnberg sin preliminära JVM-trupp inför turneringen i Calgary efter jul. Jag kommer att resa till Calgary den 26 december och täcka JVM för hockeysverige.ses räkning. Tyvärr får jag inte fjolårets suveräna sidekick EP-Johan Nilsson med mig i år, men förhoppningen är ändå att vi ska kunna erbjuda er läsare det bästa från andra sidan Atlanten.

Den 1 november plockade jag ut min första, preliminära JVM-trupp. Den kan ni hitta här. Nu är det dock skarpt läge och efter lite betänketid har jag gjort en sista ändring på forwardssidan innan jag plitade ned den här truppen.

Ut från laget försvinner Calgary Hitmens Victor Rask. Jag har inte sett honom spela den här säsongen, men de scouter jag har snackat med i västra Kanada har vittnat om att han har uppträtt ojämnt. Som jag skrev förra gången är Victor Rask en spelare som måste vara första- eller andracenter för att vara laget till gagn. Som jag ser det ligger han efter Johan Larsson, Mika Zibanejad och även William Karlsson i den offensiva hierarkin just nu.

In i laget har jag i stället plockat Färjestads överraskning Max Görtz. Detta eftersom han är en stor, stark, högerfattad forward med bra driv och härlig inställning, vilket är precis vad som behövs i Kanada.

Vad vi kan förvänta oss det svenska laget och allt det där återkommer jag till vid ett senare tillfälle.

TRUPPEN 2.0

Målvakter:
Johan Gustafsson, Luleå
Johan Mattsson, Sudbury (OHL)
Kommentar: Inget snack om Gustafsson. Mattsson får andraspaden dels eftersom han har varit jäkligt bra i OHL, dels för att jag inte är helt såld på det jag har sett av Modos Anton Forsberg i elitserien.

Backar:
Jonas Brodin, Färjestad – Oscar Klefbom, Färjestad

Patrik Nemeth, AIK – John Klingberg, Jokerit

Daniel Gunnarsson, Luleå – Mattias Bäckman, Linköping

Fredrik Claesson, Djurgården
Kommentar: Inga förändringar mer än att Daniel Gunnarsson, i min mening, har säkrat en plats med sitt fina spel på Luleås blålinje. Kul också att Patrik Nemeth verkar ha hittat formen igen. Misstänker att Roger Rönnberg kommer att peta in en lite mer defensiv back någonstans, antagligen Petter Granberg eller Johan Alm. På vem av mina spelares bekostnad vet jag inte.

Forwards:
Ludvig Rensfeldt, Sarnia (OHL) – Johan Larsson, Brynäs – Johan Sundström, Frölunda

Pontus Åberg, Djurgården – Mika Zibanejad, Djurgården – Rickard Rakell, Plymouth (OHL)

Max Friberg, Timrå – Joakim Nordström, AIK – Filip Forsberg, Leksand

Erik Thorell, Färjestad – William Karlsson, Västerås – Max Görtz, Färjestad

Sebastian Collberg, Frölunda
Kommentar: Sverige har som synes bra offensiv bredd, men jag saknar kanske några rivigare spelare som kan gör mer av ett skitjobb i tredje- och fjärdekedjan. Det skulle kunna öppna för Sundsvalls Adam Pettersson som har visat bra form på slutet och – för att återvinna ett gammalt citat av Örebros Mikael Fahlander – ”är som en potatis, man kan sätta honom var som helst”. Jag kastar in Max Görtz som min joker i leken. Han har inte speciellt mycket internationell erfarenhet, men har en attityd och arbetsmoral som jag tror skulle vara det här laget till gagn. Jag har gjort andra kedjan till en spännande Stockholms-lina där Rickard Rakell får ta Sebastian Collbergs plats. Frölundas löfte känns mer som en extraforward i den här truppen just nu.

Varsågoda att presentera era trupper i kommentarsfältet!

Text: Uffe Bodin