Första matchen efter katastrofen

Det är över tre månader sedan kraschen chockade en hel värld. Med en helt ny trupp gjorde Lokomotiv Jaroslavl på måndagen comeback på hockeyscenen igen i den ryska andraligan. Den känslosamma matchen mot topplaget Neftianik vann man med 5-1.

Tragedin 7 september ödelade ett helt hockeylag när Lokomotiv Jaroslavl kraschade med sitt flygplan på väg till säsongspremiären av KHL, borta mot Dynamo Minsk.

Sedan dess har staden, landet och hela världen sörjt de omkomna hjältarna. Klubben fick snabbt erbjudandet att fortsätta säsongen i KHL med hjälp av spelare från övriga KHL-lag, men man valde att nobba erbjudandet för att bygga upp klubben till nästa säsongs KHL-spel istället.

Efter någon månad kom man fram till att ett led i den uppbyggnaden skulle ske genom att hoppa in i andraligan (VHL) och spela från och med december. Man spelar i den västra divisionen av ligan och möter samtliga lag en gång och spelar hälften av matcherna i seriespelet.

Istället för en vanlig tabell över västra konferensen beräknar man tabellen utefter en snittpoäng för att ge Jaroslavl lika god chans som alla andra att ta sig till slutspelet i vår.

På måndagen spelade man sin första match efter tragedin. Hemma mot Neftianik, ett starkt lag som ligger tvåa i den västra divisionen och har tredje mest poäng av alla lag i VHL.

Mot Jaroslavl var man chanslösa i den minst sagt känslofyllda comebackmatchen för föreningen.

Jaroslavl vann med 5-1. Lagets första målskytt efter tragedin blev Dmitrij Maltsev tretton minuter in på första perioden.
Oleg Jasjin, Kirill Kapustin, Daniil Jerdakov och Aleksej Krutjinin sköt de övriga fyra målen.

Notabelt är att inga nummer som de omkomna spelarna skulle burit under säsongen används i Jaroslavl längre. Därmed hade alla spelare utom fyra nummer över 40.

Biljetterna till matchen, över 9000, såldes slut på fyra timmar.

Video från målen i matchen (OBS! sänk ljudet)

Text: Robert Pettersson