Nu gör Johner succé i Tingsryd

Han var bra för Växjö redan i fjol, men den här säsongen har Dustin Johner tagit ytterligare ett steg i Tingsryd. För hockeysverige.se berättar kanadensaren om det jobbiga beskedet att behöva lämna Växjö.
– Jag älskade verkligen att spela i Växjö och jag hade nog trott att jag skulle spela där även den här säsongen, säger han till hockeysverige.se.

Dustin Johner, 28, är en av nycklarna till att Tingsryd har lyckats vända den negativa trenden laget hade i inledningen av Hockeyallsvenskan till att man idag faktiskt kan börja snegla lite försiktigt upp mot playoffplats.

I fjol spelade Johner för Växjö i Hockeyallsvenskan och var en mycket viktig kugge då laget tog sig till elitserien. Men när sportchefen Henrik Evertsson skulle sätta ihop det Växjö-lag som skulle spela i Elitserien den här säsongen fanns det inte plats för Dustin Johner.
– Växjö hade inte plats för fler spelare som inte kom från Europa utan ville satsa på andra spelare från USA och Kanada. Spelare som klubben ansåg kunde producera mer poäng än vad jag gjorde förra säsongen, berättar Dustin Johner när hockeysverige.se når honom i bussen på väg upp till kvällens svåra bortamatch mot Leksand.
– Jag älskade verkligen att spela i Växjö och jag hade nog trott att jag skulle spela där även den här säsongen och fått chansen att spela på den högsta nivån i Sverige. Men Henrik Evertsson ringde i somras och sa att det jag inte fanns med i deras lag inför årets säsong.

Tänkte du någon gång under sommaren på att stanna i Kanada och spela?
– Nej, det gjorde jag egentligen inte. Jag har spelat i flera ligor här i Europa och jag har hela tiden tyckt att det varit kul att spela här borta. Dessutom gillar både jag och min fru att resa runt och bo på olika ställen, inte bara då lära sig hockeyn som spelas här utan även hur det är att leva på alla olika platser. Min fru och jag har även fått väldigt många vänner här i Sverige så vi båda ville först och främst tillbaka hit, vi trivs fantastiskt bra här.

Varför valde du just Tingsryd?
– Jag hade flera lag att välja på och jag funderade under sommaren på flera fina erbjudanden som jag fått av olika klubbar. Att det blev just Tingsryd var delvis att man erbjöd ett bra kontrakt. Men den frästa orsaken var att klubben gjorde en riktigt bra och spännande satsning som i mina ögon passade mig bra och jag ångrar verkligen inte att jag valde att spela i Tingsryd.

Bor du kvar i Växjö?
– Nej, alla killar i laget bor i Tingsryd.

Tingsryd är ett klassiskt hockeyfäste i Sverige, hur upplever du intresset för laget ute på stan?
– Det är väldigt bra. Många pratar hockey i Tingsryd och supportrarna ställer verkligen upp för oss. Jag vet inte vilket lag som har lika trogna supportrar som oss i Tingsryd. Vi vann inte på, jag tror det var, nio matcher i rad. Men våra fans slutade inte komma på matcherna för det. Dom finns alltid där och hjälper laget.

I dag ligger Tingsryd elva i tabellen, hur ska ni göra för att ta er upp på playoff plats?
– Fortsätta som vi gjort under våra tjugo senaste matcher. Vi har blivit mycket bättre som lag efter vår ganska dåliga inledning på serien. Fortsätter vi bara jobba på som vi gjort mot slutet så har vi en bra chans att komma bra till i tabellen.
– Vi har två matcher kvar före jul. I kväll möter vi Leksand och senare även Oskarshamn. Det är två väldigt viktiga matcher för oss. Vinner vi båda eller åtminstone en av matcherna så kommer det att betyda mycket för oss efter jul.

Ligger en stor del av Tingsryds framgångar i att kedjan med dig, Mark Santorelli och Jari Kauppila fortsätter producerar framåt?
– Vi är ju här och spelar för att producera mål och poäng, så visst måste även vi fortsätta producera om vi ska klättra i tabellen. Men en stor anledning till att vi varit så bra på slutet är vår målvakt (Michal) Zajkowski. Utan hans fina spel hade vi inte legat där vi gör idag.
– Jag skulle nog vilja säga att om vi ska fortsätta spela så bra som vi gjort under en tid så krävs det även i fortsättningen en lika bra laginsats från alla.

Du har spelat i WHL, ECHL, AHL, Schweiz, Finland, Tyskland och Österrike…
– Ha ha! Det har blivit några ligor.

Vilken nivå håller Hockeyallsvenskan jämförelsevis?
– Det är svårt att svara på det. Ligan i Schweiz är nog bättre än andraligan här i Sverige. AHL är bra, men det är svårt att säga om den är bättre.
– Hockeyallsvenskan håller en väldigt hög nivå i alla fall. Spelarna här jobbar alltid hårt i alla matcher men man är även väldigt skickliga också och har en mycket professionell inställning till hockeyn. Jag är väldigt glad att jag fått chansen att spela i den här ligan och jag uppskattar verkligen den hockeyn som spelas här i Sverige.

Ni vann mot Malmö senast, hur lyckades ni med det?
– Vi ville verkligen vinna den matchen. Alla vill ju slå lagen som är favoriter i serien och Malmö är ett av dom lagen.
– Killarna i laget jobbade stenhårt i 60 minuter och ni skulle ha sett efter matchen, alla killar var verkligen helt slut. Vi orkade knappt vara glada, haha…

Kommer ni spela med samma energi och inställning mot Leksand i kväll?
– Jag hoppas på det. Framför allt ska vi se till att göra mål den här gången då vi spelar mot Leksand (tidigare möten: 0-1 och 0-5). Jag spelade den första matchen mot Leksand men jag missade den andra eftersom jag var skadad.
– Vi vet att Leksand är ett väldigt bra lag och att det inte kommer att bli någon lätt match. Men vi ska se till att göra vårt jobb och vara först på puckarna och ta vara på chanserna, gör vi det så har vi en bra chans att vinna mot Leksand.

Gör Dustin Johner mål mot Leksands i kväll?
– Ha ha! Det är ju svårt att svara på innan matchen. Jag hoppas det i alla fall och jag tror att vår kedja kommer att göra en bra match. Vem som sedan gör målen är inte så viktigt, bara vi vinner matchen.

Kvällens matcher

Hockeyallsvenskan:
Rögle – Troja
Sundsvall – Malmö
Leksand – Tingsryd
Almtuna – Mora
Bofors – Örebro

Text: Ronnie Johansson