SHL

”Vi hade lite studsar med oss”

ANNONS

Frölunda bröt den dåliga trenden trots usel start

Det var krampaktigt, ångestladdat och avvaktande från Frölunda i första perioden mot Linköping. Ett tafatt hemmalag hamnade också i underläge med 0-2. En förlösande reducering halvvägs in i andra perioden väckte dock göteborgarna och fick tillräcklig fart på dem för att de skulle komma tillbaka och ta sin första trepoängare sedan 6 december.
– Vi hade lite studsar med oss idag och det var riktigt skönt, säger matchvinnaren Christian Bäckman.

Att Frölunda var ett lag helt utan självförtroende inför kvällens match mot Linköping rådde det inga större tvivel om när man såg laget spela i den första perioden. Ett krampaktigt och avvaktande hemmalag stod mest och tittade på när Linköping välförtjänt ryckte åt sig en 2-0-ledning. Försvaret var stirrigt och Frederik Andersen i kassen var inte alls så bra som Frölundas supportrar vant sig vid den här säsongen. Dansken kunde mycket väl ha stoppat båda LHC:s mål. I första periodpausen var också den comebackande försvararen Pierre Johnsson inne på hur dåligt göteborgarna spelat.
– Vi slarvar något förfärligt och står bara och tittar på. Vi är alldeles för passiva och om vi inte ändrar på detta har vi inte en chans att vinna den här matchen, sade värmlänningen till Canal Plus.

Lyckligtvis för göteborgarna så är även Linköping ett lag med bristfälligt självförtroende och det skulle visa sig att en reducering var allt som krävdes för att matchbilden skulle vända helt. Backtalangen Viktor Svedbergs slumpskott från blå letade sig in mellan Fredrik Norrenas benskydd halvvägs in i mittakten och efter det var det omvända roller från den första perioden. Frölunda tog över spelet helt och följdriktigt kunde också lagkapten Joel Lundqvist kvittera med en styrning i powerplay innan den andra perioden var över.

”Roligaste segern för säsongen”
Den tredje akten blev sedan väldigt passiv och avvaktande från båda lagen och föga oväntat med en sådan matchbild var det också en slumpartad situation som avgjorde matchen. Efter en grötig situation framför Linköpings kasse studsade pucken ut till en stötande Christian Bäckman mellan tekningscirklarna. Den rutinerade backen gjorde då inget misstag utan smällde in ledningspucken bakom Norrena. Ett mål som sedan skulle visa sig avgörande då LHC aldrig riktigt hämtade sig för att skapa tryck under slutdelen av matchen. Bortsett från lite press under slutminuten skapade bortalaget ingenting och Frölunda kunde avgå med en oerhört betydelsefull seger.
– Det var riktigt skönt med tre poäng efter den starten. Vi var usla i första perioden. Nu fick vi dock några studsar med oss och tack vare det fick vi energin som krävdes för att vända, säger matchhjälten Bäckman till Canal Plus.

Frölundas tränare Kenta Johansson var jublande glad efter segern och sträckte båda armarna i vädret i samband med slutsignalen. Det var en reaktion som också var fullt förståelig med tanke på att segern var Frölundas första trepoängare i elitserien sedan 6 december när man senast mötte Linköping. Göteborgarna har i en längre tillbakablick endast plockat en fullpoängare på de senaste tolv matcherna och med den försämrade tabellposition som kommit till följd av det var lättnadskänslan i hemmalaget efter segern klart väntad.
– Detta var definitivt den roligaste segern den här säsongen. Vi gör en bedrövligt svag första period men visar prov på bra moral när vi kommer tillbaka. Hade vi släppt in 0-3 hade vi aldrig vänt men 1-2-målet gav oss energi som gjorde att vi vågade hålla i pucken mer. Det är ibland inte mycket mer än ett sådant mål som behövs för en vändning och nu ska vi suga på detta under det längre uppehåll som nu väntar för oss, säger Kenta Johansson efter segern.

Tung återkomst för Majeský
Just med tanke på att Frölunda nu går in i ett tio dagar långt speluppehåll var segern säkerligen extra välbehövlig för att ge lite arbetsro under uppehållet. Medan göteborgarna får tid att slicka såren och få tillbaka skadade spelare är det dock bara nya tag som gäller för Linköping som har viktiga matcher mot AIK två gånger om och Växjö den närmsta veckan. LHC:s tränare Hans Särkijärvi orkade dock inte se fram mot det efter förlusten och var riktigt besviken över lagets tafatta insats i kvällens två avslutande perioder.
– Vi gör en ganska stark öppningsperiod men tappar allt efter deras reducering. Vi har gjort många ganska bra matcher där vi inte fått poäng bara för att vi har för dåligt självförtroende och blir ängsliga när något går emot. Nu måste vi hitta vägar för att spela bra i 60 minuter och inte bara i 20. Vi får inte vara så passiva som vi var idag fortsättningsvis, säger ”Säcken” till Canal Plus.

I Linköping debuterade den återkommande backen Ivan Majeský i kvällens match. Slovaken som inlett säsongen med spel i tjeckiska Kladno fick dock en allt annat än rolig återkomst när han var inne på bägge Frölundas två avslutande mål. Vid kvitteringen tappade 35-åringen markeringen på Joel Lundqvist när han styrde in 2-2.
– Jag tycker ändå att han gör en helt okej match. Han måste självklart hålla Lundqvist vid 2-2 och inte tappa markeringen så lätt men det kommer nog allt mer när han får komma in i det, säger Särkijärvi om slovaken.

Text: Ola Winther

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL