• Publicerat 4 januari, 2012
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

”Bra karaktär på det här laget”

Laget som aldrig ger upp lyfte sig igen. Underläge 0-2 efter två perioder förvandlades till 2-2 – och ett rafflande straffdrama förde Sverige till JVM-final.
– Vi visste att vi kunde ta igen underläget och till slut maler vi ned dem, säger lagkaptenen Johan Larsson till hockeysverige.se efter semifinalsegern.

CALGARY Sverige är i JVM-final igen. Och det krävdes ånyo ett drama för att ärkerivalen Finland skulle besegras i nattens semifinal. Först efter straffar, där Sebastian Collberg och Max Friberg gjorde mål för Sverige, bärgades finalplatsen.

Finland ledde med 2-0 efter två svaga perioder av Sverige, där det sköts en hel del skott, men där kvalitetschanserna uteblev mot ett försvarsstarkt finsk lag. I den tredje perioden gjorde Sverige precis som mot Ryssland – vände på ett till synes hopplöst läge.
– Det är bra karaktär på det, det kan man säga. Det är inte så mycket skills, det är hårt jobb och karaktär som har tagit oss till final, säger Johan Larsson med ett brett leende.

Gjorde två ”skitmål”
I 40 minuter var Sverige ett frustrerat lag, där kedjorna inte kuggade i varandra. Alexander Ruuttu gjorde 1-0 sent i den första perioden efter att Mattias Bäckman och Jonas Brodin blivit överspelade. I den andra perioden spädde Joel Armia på till 2-0 efter att ha stulit pucken av Joakim Nordström och hängt in den bakom Johan Gustafsson.
– Vi tog ett ganska bra snack därinne efter andra perioden. Det var frustrerande eftersom vi hade så många skott och så mycket puck, men vi sa att får vi ett mål kommer de att bli darriga och matcha ännu mer och de var ju redan slitna, så vi fick momentum efter vårt powerplay där vi fick in ett skitmål. Sedan jobbade vi på och visst, man såg tiden rinna ut, men vi fick ett skitmål till, säger Johan Larsson.

William Karlssons 1-2-reducering kom efter att Johan Larsson skjutit ett skott på mål som den finske målvakten Sami Aittokallio lämnade retur på. Karlsson gjorde precis vad svenskarna inte hade gjort tidigare – gick på mål – och vallade in returen.
– Det handlar om att ta kampen och det gjorde vi inte riktigt i de två första perioderna. Vi är ändå med på skridskorna, men tar inte kampen in där eller visar viljan, det var väldigt dåligt, säger Johan Larsson.
– Det var Jävligt skönt när pucke gick in till slut. Vi behövde en sådan puck med oss. Vi fick energi av det och kände att det bara var ett skott kvar, tycker jag.

Åttonde målet för Friberg
Den svenska kampviljan gav utdelning till slut, men inte utan hjälp från den finske målvakten. Aittokallio, som hade storspelt i den tredje perioden, gav bort pucken till Johan Sundström i det högra hörnet. Sundström lyfte blicken och spelade in den centralt till Max Friberg som bara hade att lyfta in sitt turneringsledande åttonde mål i tom kasse.
– Vi hade ganska bra nytta av Rysslandsmatchen. Vi visste att vi kunde ta igen underläget och till slut maler vi ned dem, säger Johan Larsson.
– Vi har slagit dem i varje match innan den här säsongen och vi sa att vi inte tänkte förlora den här gången heller.

Efter en mållös förlängning vidtog straffar. Precis som mot Schweiz var Sebastian Collberg och Max Friberg säkerheten själva när de överlistade Sami Aittokallio. Joel Armia gjorde mål för Finland och till slut hängde det på storstjärnan Mikael Granlund att försöka hålla kvar finnarna i matchen. Han misslyckades totalt med sin dragning och tappade pucken innan han ens hade fått i väg ett skott på mål. Därmed var de svenska segern säkrad.

Text: Uffe Bodin