NHL

”Tre exceptionella idrottsmän”

ANNONS

Höga förhoppningar på Ducks svenskar

Det var inte bara i Sverige som det jublades efter JVM-guldet. Hos NHL-klubben Anaheim Ducks applåderade man över hur den draftade trion Rickard Rakell, William Karlsson och Max Friberg spelade.
– Det är tre exceptionella idrottsmän, säger en nöjd Todd Marchant, Director of Player Development för Anaheim, till hockeysverige.se.

CALGARY Det mesta har gått åt pipsvängen för Anaheim Ducks i NHL den här säsongen. Laget har underpresterat å det grövsta, vilket ledde till att coachen Randy Carlyle fick sparken i början av december. Laget har emellertid inte spelat bättre under nye tränaren Bruce Boudreau utan ligger hjälplöst i botten av Western Conference utan något större hopp om att kunna kvalificera sig för slutspel.

Desto trevligare var det för Anaheim Ducks företrädare att följa JVM. Klubben hade sex draftade spelare på isen i turneringen, varav tre i det svenska laget som vann guld – Rickard Rakell, William Karlsson och inte minst Max Friberg, som blev turneringens bästa målskytt med nio fullträffar och uttagen i All-Star Team.

Hockeysverige.se träffade den forne NHL-spelaren Todd Marchant i Calgary. Efter 1 195 NHL-matcher lade 38-åringen av inför den här säsongen och blev spelarutvecklare för Anaheim, som han företrädde under de sex avslutande säsongerna i sin karriär. Under JVM har han studerat utvecklingen hos Ducks draftval och lät sig imponeras av svenskarnas framfart.
– Det är tre exceptionella idrottsmän vi har där, säger Marchant.
– Alla tre har fyllt en viktig funktion i det svenska laget och det gläder mig naturligtvis eftersom det är sådana här kvitton vi vill ha från våra draftval.

”Giftig spelare”
Rakell, Karlsson och Friberg valdes alla i draften i somras. Rakell med det 30:e och sista valet i första rundan medan Karlsson gick i den andra rundan och Friberg i den femte. Rakell är den spelaren av de tre som Todd Marchant har kunnat se mest eftersom han spelar i Plymouth i OHL.
– Han är skicklig, är tålmodig med pucken och en väldigt bra blick för spelet. När han har pucken på klubben är han en väldigt giftig spelare. Om han bara fortsätter att utvecklas och fortsätter att röra på fötterna när han har pucken kommer han att bli en väldigt bra spelare, säger Marchant om Rakell.

Foto: Getty Images

Todd Marchant.

William Karlsson, som har gjort väldigt bra ifrån sig i Västerås den här säsongen, fick Marchant se för första gången under JVM.
– Vad som stack ut med honom var att han hela tiden ville ha pucken på sin klubba. Man kunde se att han hade självförtroende, att han ville vara delaktig i spelet. Jag gillade också att han inte visade någon rädsla, utan gick in i hörnen och de mer obehagliga platserna på isen. säger Marchant.
– Han måste emellertid bli större och starkare för att kunna bli framgångsrik på nästa nivå, men han har saker i sitt spel som man inte kan lära ut.

Max Friberg överraskade många med sitt målskytte under turneringen. Todd Marchant var inte lika tagen på sängen. Han påstår sig kunna förstå varför det lossnade för Timråforwarden, som hade en ganska tung höst i elitserien.
– Han är en smart spelare som vet var han ska ta vägen på isen. Ta bara kvitteringsmålet mot Finland som exempel, där han läser spelet och placerar sig framför målet medan andra skulle ha jagat puck nere i hörnet. Han har alltid huvudet på skaft och skapar mycket genom att spela enkelt i stället för att krångla till det, menar Marchant som även hyllar Friberg av andra anledningar.
– Han har massor av energi och är en tuff jäkel som inte undviker trafiken eller sarghörnen. Det finns mycket vi gillar med Max.

”Stora steg”
Todd Marchant är samtidigt noggrann med att poängtera att man inte ska ha för höga förväntningar på spelarna, trots att de har vunnit VM-guld. Alla i laget kommer inte att bli NHL-spelare och hur bra de klarar sig i sina karriärer avgörs först när man vet hur de klarar att anpassa sig till seniorhockey.
– De här killarna är bara 18 och 19 år gamla och det hinner hända väldigt mycket i deras liv innan de är fulländade hockeyspelare, konstaterar han.
– Det är stora steg de måste ta och det är få som har vad som krävs för att gå direkt från juniorhockey till NHL. Bara att gå vidare till AHL är förstås också ett stort steg. Både tempot i spelet och farten i skridskoåkningen är större och motståndarna är större, starkare och spelar mer fysiskt. Det är ett hinder som alla spelare i den här turneringen måste ta sig över om de ska nå NHL.
– Det betyder emellertid inte att det inte kan hända. Titta bara på en kille som Martin St. Louis som inte ens blev draftad och inte var speciellt framgångsrik tidigt i sin karriär, men efter att han slog igenom fick han det där självförtroendet om har gjort att han har blivit en stor NHL-spelare.

Text: Uffe Bodin

Den här artikeln handlar om:
Hockey PÅ TV
måndag 22 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
01:00 Boston Bruins - Toronto Maple Leafs NHL
01:30 Carolina Hurricanes - New York Islanders NHL
tisdag 23 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
18:00 Sverige - Finland Träningsmatch
19:30 Djurgården - Brynäs Hockeyallsvenskan
20:00 Lausanne - Zürich National League
01:00 New York Rangers - Washington Capitals NHL
01:30 Florida Panthers - Tampa Bay Lightning NHL
onsdag 24 april
03:30 Winnipeg Jets - Colorado Avalanche NHL
04:00 Vancouver Canucks - Nashville Predators NHL
17:30 Tappara - Pelicans Liiga
19:00 Sverige - Finland Träningsmatch
01:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
torsdag 25 april
03:30 Dallas Stars - Vegas Golden Knights NHL
04:00 Edmonton Oilers - Los Angeles Kings NHL
19:30 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 Zürich - Lausanne National League
01:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
01:30 New York Islanders - Colorado Avalanche NHL
fredag 26 april
17:30 Pelicans - Tappara Liiga
01:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
01:30 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
lördag 27 april
04:00 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
15:15 Rögle - Skellefteå SHL
20:00 New York Islanders - Carolina Hurricanes NHL
23:00 Tampa Bay Lightning - Florida Panthers NHL
söndag 28 april
02:00 Toronto Maple Leafs - Boston Bruins NHL
04:30 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL
14:00 Sverige - Tjeckien U18-VM
20:30 Colorado Avalanche - Winnipeg Jets NHL
23:00 Nashville Predators - Vancouver Canucks NHL
måndag 29 april
02:00 Washington Capitals - New York Rangers NHL
04:30 Los Angeles Kings - Edmonton Oilers NHL
19:30 Skellefteå - Rögle SHL
22:00 Vegas Golden Knights - Dallas Stars NHL