”Naivt att inte planera för kvalserie”

Ikväll gör Tommy Andersson elitseriecomeback som tränare. Hockeysverige.se har tagit pulsen på ligans färskaste tränare.
– Fokus måste vara på nästa träning och nästa match. Fast det skulle vara lite naivt av oss att inte ha med i planerna att vi kan komma att hamna i en kvalserie, säger han.

Tillbaka till rötterna. Det kan man verkligen säga om Timrås nya tränare Tommy Andersson, 62, som inledde sin hockeykarriär i just Timrå. Klubben hette vid den här tiden fortfarande Wifsta/Östrands IF och lagets stjärnor bestod av killar som Bert-Ola Nordlander, Inge Hammarström, Jan-Erik ”Biffen” Nilsson, Olle Åhman samt bröderna Östen och Sören Boström.

Som ledare inledde Andersson sin bana som spelande tränare i Malmö och efter det har han bland annat tränat både AIK och Skellefteå AIK, fast nu talar vi 1980-tal. Hans senaste tränarjobb var i österrikiska andraligan där Andersson ifjol var coach för Bregenzerwald med bland andra målvakten och tillika tidigare juniormålvakten i Brynäs, Daniel Lundin, i laget.

Hockeysverige.se fick under torsdagskvällen en pratstund med Tommy Andersson om hur han ser på möjligheten att Timrå spelar i Elitserien säsongen 2012/13.

Tommy, du hade ditt första tränarjobb redan 1979 nere i Malmö.
– Årtalen är jag inte speciellt bra på, men där har du säkert rätt. Jag fick hoppa in som spelandetränare där under några säsonger innan resan gick vidare via Troja, AIK och Skellefteå. Sedan blev det en sväng här hemma i Medelpad där jag jobbat både inom det så kallade civila yrkena men även i olika positioner i klubbar här runt. Vår son Daniel (Olsson, tränare i Sundsvall) började växa upp då och vi ville vara kvar här i Sundsvall under den perioden.
– Jag har även varit nere i Europa och tränat lag i både Italien och Österrike.

Vad har utvecklats mest inom hockeyn sedan du startade din tränarkarriär?
– Helt klart så är det tempot eller om du vill kalla det för intensiteten i spelet. Naturligtvis är även alla bättre tränade idag så förutsättningarna är lite annorlunda.
– Däremot vet jag inte om det taktiska har utvecklats så väldigt mycket. Den är ganska snarlik hur den var när jag började som tränare.

Du har en diger meritlista som tränare, men är du inte rädd för att stöta på folk som menar att Timrå ställt en veteran i båset?
– Nej. Varför jag svarade ja till det här jobbet när ”Nubben” (Kent Norberg) frågade om jag kunde tänka mig att hoppa in var att jag anser att jag har en bred och mångårig hockeykunskap och jobbat i alla olika roller med ledarskap. Inte bara inom hockeyn utan även i det civila jobbet där jag varit personalchef. Jag är socionom i grunden.
– Under åren har jag inte bara haft en lång karriär som spelare utan även som tränare och till och med som ordförande. Jag brinner för hockeyn och dessutom så är jag både född och uppväxt i Timrå med omgivningar, så jag känner självkart extra för att kunna hjälpa just Timrå i den här situationen.

Hur såg spelarkarriären ut?
– Jag debuterade i Wifsta/Östrand redan då jag var fjorton år. Jag var ju back och spelade oftast med Jan-Erik ”Biffen” Nilsson, men även med Tommie Lindgren, Stefan Pettersson och även någon uppvisningsmatch med ”Lill-Strimma” Svedberg.
– Sedan var jag i Mora en sväng där jag spelade som back tillsammans med Per-Arne Hübinette och Stig Östling. Sedan avslutade jag som sagt var som spelande tränare i Malmö.

Hur mycket har du följt Timrå under säsongen?
– Jag har sett nästan alla hemmamatcher. Det var någon där kring jul som jag missade eftersom jag inte var hemma. Jag har även sett matchen mot Modo borta och någon ytterligare bortamatch.

Finns inte kunnandet i Timrå för att ligga högre i elitserietabellen eller handlar det mera om det mentala att laget ligger sist idag?
– Jag ska inte säga annat än att det lag vi har idag inte räcker för att ligga i toppen av Elitserien. Säger vi något annat lurar vi oss själva. Däremot anser jag att det finns kvalitéer i laget för att ha mer poäng än vad man har. Där tror jag just det mentala har spelat in.
– Jag såg Djurgården mot Timrå igår och det märktes verkligen att det var två vingklippta lag som möttes. Det syntes inte minst på båda lagens agerade där man var väldigt rädda för att agera ute på isen.
– Det blir en viktig uppgift för gruppen att komma ur den här svåra mentala negativa biten. Klarar vi det har vi vunnit mycket. Sedan skulle det hjälpa en del om vi även började spela bra.

Är det viktigaste nu att förbereda sig för Kvalserien eller jaga platserna i tabellen som innebär att Timrå skulle vara på säker mark?
– Fokus måste vara på nästa träning och nästa match. Fast det skulle vara lite naivt av oss att inte ha med i planerna att vi kan komma att hamna i en kvalserie.
– Men vi i laget kan inte börja planera för en kvalserie, då skulle det bli en väldigt lång och jobbig resa dit. Vi måste leva i nuet och jobba för varje poäng. Chansen finns och den ska vi tillsammans jobba hårt för att försöka ta.

Behöver Timrå få in nya spelare för att klara av resterande del av säsongen på ett bra sätt?
– Vi, liksom alla klubbar, vet att det handlar om två veckor där klubbarna slåss om dom spelarna som finns på marknaden. Timrå har koll på vad som finns tillgängligt och vi har sagt att vi tittar på målvakt såväl som backar och forwards.

Hur väl känner du Anders Karlsson och Henrik Strid sedan tidigare?
– Jag vill nog påstå att jag känner dom ganska väl. Båda har ju varit aktiva i distriktet på olika nivåer så vi har träffats och pratat många gånger.
– Jag tycker att jag har en tillräckligt bra bild av Henrik och Anders för att veta att dom har många bra kvalitéer och för att veta att vi ska kunna göra ett bra jobb tillsammans.

Vad blir hörnstenar i jobbet dom närmsta dagarna?
– På kort sikt gäller det att få en bra bild av Timrå. Få tid för varje individ. Du kan inte göra några stora penseldrag eller riva väggar under så här kort tid. Det handlar kanske om små justeringar och allteftersom göra analyser och efter det kanske riva någon mindre vägg till att börja med.

Står Tommy Andersson i båset redan mot Luleå?
– Jajamensan.

Hur ser du på möjligheterna att Timrå spelar i Elitserien 2012/13?
– Jag vill inte taxera möjligheterna i någon procentform. Vi jobbar för att klara målet och jag ser mycket optimistiskt på att Timrå har ett elitserielag även nästa säsong.

Text: Ronnie Johansson

Annons:
Du kan lira Powerplay från Svenska Spel Sport & Casino varje SHL-omgång. Läs mer här!
Åldersgräns 18 år för spel online. Stödlinjen: 020-81 91 00.