• Publicerat 20 januari, 2012
  • Skrivet av Ola Winther
  • 0 Kommentarer

Andersons storspel ger framgång

Tänk att en målvakt kan göra så mycket för ett lags självförtroende. Med hjälp av Craig Andersons storspel mellan stolparna kom Ottawas tionde seger på de senaste tolv matcherna när man inatt bortaslog San José med övertygande 4-1. Efter matchen lyftes amerikanen av lagkamraterna fram som den stora anledningen till framgångarna på slutet.
– Jag har aldrig sett en målvakt så här bra förut, säger tvåmålsskytten Colin Greening.

Han stal segern åt sitt lag borta mot Toronto senast och gjorde det på nytt inatt igen. Craig Anderson agerar levande vägg i NHL för tillfället och trots att San José vann skotten med 37-21 och spelade ut Ottawa under stora delar av nattens möte så kunde Senators avgå med segern med 4-1. Triumfen förde upp laget på en fjärde plats i NHL:s östra konferens och man går fram som en ångvält i ligan för tillfället.
– Vi har väldigt stort självförtroende i laget just nu och det visar sig framför allt genom hur bra vi är på bortaplan, säger tvåmålsskytten Colin Greening till Ottawa Sun.

”Han har varit spektakulär”
Att målvakten allmänt anses som lagets viktigaste pjäs inom hockeyn är knappast någon hemlighet. Är det mot förmodan någon som tvivlar på det så gör åtminstone Craig Anderson sitt för att motbevisa dem. När Ottawa hade en tung period med mycket förluster tidigare under säsongen fick inte amerikanen sitt spel att stämma men från 30 december och framåt har Anderson briljerat. På de tolv matcher Senators spelat sedan dess har 30-åringen endast varit under 92,3 i räddningsprocent en gång. Detta har också lett till att laget från den kanadensiska huvudstaden kunnat plocka poäng i elva av sina tolv senaste matcher varav man vunnit tio av dem.
– Han har varit helt spektakulär. Jag har aldrig sett en målvakt spela så här bra förut, säger Greening.

Nattens match var som sagt relativt ensidig annars och inte ens den mest hängivna Senators-supportern kan få för sig att påstå att Ottawa var det bättre laget. Det som dock stod klart var att man hade den bättre målvakten och den boost som det gav laget var tillräcklig för att man skulle kunna vinna. Bortsett från Anderson var svenska backstjärnan Erik Karlsson den stora matchvinnaren då det var han som satte det avgörande 2-1-målet. Senators coach Paul MacLean var också väldigt nöjd efter matchen och imponerades av hur bra laget klarade av att spela med tanke på det tuffa resandet.
– Jag tycker det här var en tuff match för oss att spela med det resande och det program vi har. Det visade sig också tidigt i matchen när vi inte riktigt hängde med. Craig gjorde dock några stora räddningar för oss och när sedan Kyle Turris satte den viktiga kvitteringen flöt det bara på, säger succécoachen.

”Försökte bara att reda ut stormen”
Anderson själv ville inte prata om sin egen insats efter matchen men lyfte gärna fram lagets prestation. Han menade att nyckeln till segern var att inte hamna i ett för stort underläge under matchens inledande skede då laget vet med sig att man alltid är som starkast i andra halvan av matcherna.
– Att inte hamna i tvåmålsunderläge efter de första tio minuterna var viktigt. De kom ut hårt och vi visste att vi var tvungna till att bara försöka att reda ut stormen. För tillfället startar vi matcherna svagt men vi vet hur bra vi kan vara och vi vet att vi kan göra mål och det visade vi också under andra halvan av den här matchen, säger amerikanen.

För Ottawas svenskar så fortsätter det också att flyta på bra. Karlsson svarade alltså för det avgörande målet och spelade lite drygt 22 minuter i matchen där han också var +1. Daniel Alfredsson var +2 på de knappa 20 minuter han spelade och han assisterade också till Kyle Turris viktiga utjämning halvvägs in i den första perioden. Totalt har nu veteranen svarat för 36 poäng på 43 matcher den här säsongen och han har gjort sig väl förtjänt av att vara lagkapten även för ett av de två All Star-lagen i nästkommande helgs festligheter.

Text: Ola Winther