Åkerlund om jumbotillvaro och ekonomisk kris

Han lämnade elitserien och Timrå för att ta sig an en helt annan utmaning. Den här säsongen har Magnus Åkerlund vaktat kassen för den särklassiga jumbon Borås som till råga på allt har ekonomiska bekymmer.
– Visst kan man vara lite orolig över att pengarna skulle ta slut eller att det skulle blivit konkurs eftersom vi i laget trots allt är familjeförsörjare, säger 25-åringen till hockeysverige.se.

Borås har en tuff resa bakom sig i årets Hockeyallsvenskan, men även en minst lika tuff resa framför sig. Sist i Hockeyallsvenskan men nio poäng upp till säker mark, ett näst intill omöjligt uppdrag att fixa.

Trots tabellplaceringen får ofta Boråsmålvakten Magnus Åkerlund, 25, beröm för sitt målvaktsspel i match efter match. Magnus, som har en uppsjö av elitseriematcher och juniorlandkamper bakom sig, sägs vara bättre än någonsin den här säsongen.
– Det visste jag inte att folk säger, men det var kul att höra, skrattar Åkerlund när hockeysverige.se når honom för en pratstund inför matchen Borås mot Mora.

Åkerlund fortsätter:
– Känslan har varit bra för egen del och jag har fått ett stort förtroende av tränarna. Dessutom har jag fått vara frisk och hel den här säsongen, vilket självklart betyder väldigt mycket.
– En annan viktig bit är att jag jobbar tillsammans med målvaktstränaren Mikael Sandberg här i Borås. Tillsammans har vi jobbat på att jag ska tajta till spelet. Tidigare har jag varit lite flaxig i målet och kunde ena dagen göra ganska bra matcher för att andra dagar göra riktigt dåliga matcher.
– För egen del tycker jag att min lägsta nivå har höjts den här säsongen och det handlar till stor del om just förtroendet från tränarna och målvaktsträningen med Micke.

Varför blev det ingen fortsättning med Timrå inför den här säsongen?
– Jag hade förmånen att spela för Timrå under fyra år och där få ha Mika Tarvainen som målvaktstränare. Just Mika har jag att tacka för mycket.
– Fast det var Timrå som ville satsa på andra målvakter inför den här säsongen samtidigt som jag faktiskt inte spelade speciellt mycket där uppe och var även skadad under perioder. Jag behövde komma vidare och få förtroende i någon klubb och genom det få spela mer matcher, så det var ett ganska naturligt steg att jag kom att lämna Timrå.

Hur hamnade du i Timrå säsongen 2007/08?
– Det var min agent som berättade att Timrå var intresserade av mig. Erik Ersberg hade gjort en fantastisk säsong i HV71 och var Elitseriens bästa målvakt just då. ”Liven” (Stefan Liv) hade varit borta i Detroit säsongen innan och det pratades om att han skulle komma tillbaka till HV.
– Vid den här tiden var jag 21 år och ville ta alla chanser att komma till ett lag där jag kunde etablera mig som en av två målvakter i ett elitserielag. Timrå hade Johan Backlund och framförallt Mika Tarvainen som målvaktstränare vilket lockade mig. Dessutom så kändes det som en spännande resa att få testa på att spela hockey i norra delen av landet.

Elitseriedebuten med HV71.
– Den glömmer jag aldrig och det är nog min roligaste dag som hockeyspelare. Jag tror att ”Liven” var skadad och det var jag och Bosse Ahl som skulle åka med till Linköping. Jag brukade alltid vara kvar till sist på träningarna eftersom det alltid är några som vill testa att lägga några straffar och skjuta några skott på matchvärmningen.
– Den här morgonen sa målvaktstränaren att jag inte fick vara kvar. Jag trodde att jag gjort något fel och värre blev det då jag skulle ta ut min trunk ur bussen då vi kommit fram till Linköping. Då kommer Pär Mårts, som var tränare för HV 71, fram och säger att han vill pratat med mig i enrum. Gissa om jag var nervös, vad hade jag gjort för fel, haha…
– Nu visade det sig att jag skulle spela och det var som en dröm hade gått i uppfyllelse. Jag var van att spela inför femtio åskådare, men nu var det 6 000 plus att det var en Canal Plus-match. En match som vi lyckades vinna dessutom.

Var det givet att välja Borås inför årets säsong?
– Nej. Jag och min agent hade en bra dialog om att hitta en klubb där jag kunde få chansen att spela mycket och även om man skulle schabbla in någon puck fick man fortfarande chansen att fortsätta spela.
– Efter vi tittat på olika förslag bestämde vi oss för att köra racet hos Borås. Även om vi har det jäkligt tufft och ligger sist kan jag tycka, egoistiskt sätt, att jag gjorde rätt val eftersom jag får spela mycket. Nu handlar det om att fortsätta gneta på så vi kan vända den här negativa tabellplaceringen.

Är det realistiskt att plocka in nio poäng på Almtuna som ligger tolva?
– Realistiskt? Vi vet att det är en otroligt tuff uppgift, men vi ska gneta på och ta så många poäng som möjligt. Vi kan inte lägga oss ner och vila i väntan på Kvalserien. Vi måste jobba vidare och knapra in alla poäng vi kan. Även om det verkar tufft så är det inte omöjligt att vi klarar att stanna kvar i Hockeyallsvenskan utan spel i Kvalserien.

Hur har alla dom här ekonomiska frågetecknen påverkat gruppen?
– Självklart är det jäkligt jobbigt att veta att din förening blöder ekonomiskt. Klubben har hela tiden varit ärliga mot oss spelare och så här långt har det inte varit några större bekymmer att få ut våra löner.
– Visst kan man vara lite orolig över att pengarna skulle ta slut eller att det skulle blivit konkurs eftersom vi i laget trots allt är familjeförsörjare. Nu kan inte vi påverka det här speciellt mycket, förutom genom att spela en bättre hockey, så vi försöker lägga all fokus på det vi kan påverka, det vill säga spelet.

Kan en sådan här situation rent av svetsa samman gruppen?
– Det kan den faktiskt göra. Men i första hand vill jag ge cred till killarna i laget. Trots tabelläget och den ekonomiska situationen är stämningen toppen och alla krigar verkligen på för att Borås ska spela i Hockeyallsvenskan även kommande säsong.

Är Borås en typisk hockeystad?
– Nej, det kan man verkligen inte påstå. Det första som slog mig då jag kom hit i somras var att det är fotboll och Elfsborg som gäller i den här stan.
– Hockeyn lever en ganska undanskymd roll i Borås. I exempelvis Sundsvall och Timrå var ju hockeyn det som engagerar nästan alla. Där kunde det till och med hända att någon på stan kunde känna igen än för att man spelade hockey. Man kan väl säga att det är betydligt lugnare på den fronten här i Borås.

Ingen i Borås har gjort över tio mål – Jens Karlsson bäst på nio – under årets säsong och då har det trots allt spelats 38 omgångar. Är målskyttet det stora problemet för Borås?
– Självklart hade det inte gjort något om vi gjorde lite mer mål. Fast du frågar den här frågan till fel person. Jag har ju fullt upp med att hålla koll på vad jag själv sysslar med längst bak i banan, haha…
– Vi har jobbat mycket med målskyttet på träningarna och där har det sett bra ut. Sedan kan man ju fundera på om det är för att vi har bra målskyttar eller dåliga målvakter. Vi få kämpa på och fortsätta jobba med avslut och att hitta en bra effektivitet i powerplay.
– Just därför var det extra skönt för två omgångar sedan då vi åkte ner till Malmö, gjorde fem mål och vann matchen.

Vad talar för att Borås vinner över formstarka Mora i kväll?
– Vi är i mer desperat behov av poäng än Mora. Vi ska spela tajt och göra det svårt för Mora. Dom har ett fartfyllt och skickligt lag, men spelar vi smart utefter våra resurser har vi en stor chans att ta alla tre poängen.

Blir det Magnus Åkerlund eller Jonathan Bjurö som håller nollan mot Mora?
– Bra fråga…
– Jonathan stod mot Örebro senast och jag mot Malmö, men jag vet faktiskt inte vem som står mot Mora. Jag kan bara säga att jag för egen del är väldigt sugen på att spela den här matchen.

Kvällens match
Borås – Mora

Text: Ronnie Johansson