• Publicerat 15 februari, 2012
  • Skrivet av Ola Winther
  • 0 Kommentarer

Tog viktig trepoängare hemma mot Troja

Efter det pinsamma nederlaget borta mot Leksand i sin senaste match fick Malmö en skön revansch ikväll. Skåningarna tog en oerhört viktig trepoängare i måstematchen mot Troja-Lungby som förde dem hela vägen upp till en sjätte plats i tabellen. Man placerar sig nu alltså ovanför playoff-strecket med endast ett fåtal omgångar kvar att spela.

Kvällens stora matchvinnare för Malmö var målvakten Pontus Sjögren. Precis som vanligt hade laget nämligen en hel del problem i spelet. Sjögrens stabila spel som sista utpost spred dock självförtroende i laget och bäddade för en 3-1-seger. Den i Tumba fostrade målvakten svarade för 35 räddningar.

Första målet gjordes högst överraskande av ultradefensiva backen Jean-Luc Grand-Pierre i boxplay i slutet av första perioden. Målet blev oerhört psykologiskt viktigt och var något som Malmö red vidare på under resten av matchen. Efter att lagen svarat för varsitt mål i den andra perioden avgjorde Alexander Barta matchen genom att sätta 3-1 i tom kasse med 49 sekunder kvar att spela.

***

Samtidigt som Malmö vann föll lagets antagonist Södertälje i en tät drabbning borta mot Tingsryd. Smålänningarna avgick med samtliga tre poängen efter att importen Mark Santorelli svarat för matchens enda mål i powerplay med lite knappt tre minuter kvar att spela av den andra perioden. Han spelades självklart också fram av sin radarpartner Dustin Johner.

Tingsryds stora matchvinnare var dock målvakten Michal Zajkowski som stundtals var helt fenomenal och stoppade samtliga SSK:s 29 skott. Nollan var 28-åringens sjätte för säsongen och precis som under fjolåret i Örebro är den i Modo fostrade målvakten en av seriens bästa målvakter även denna säsong.

Södertälje tappade viktig mark i kampen om playoff-platserna men ligger trots förlusten kvar över strecket med en poäng till godo till Oskarshamn på positionen nedanför. OIK har dock en match mindre spelad och skulle de ta poäng ramlar SSK ner nedanför strecket inför seriens viktiga slutomgångar.

***

Ett lag som verkligen hittat tillbaka till formen är BIK Karlskoga. Efter att man inlett 2012 på ett mycket svagt sätt har man nu hittat tillbaka till sitt vägvinnande spel från hösten. Trots flera tunga avbräck tog man ikväll poäng för femte matchen i rad, varav fyra har varit segrar, när man bortaslog jumbon Borås med 3-1.

Stor matchvinnare för värmlänningarna blev målvakten Daniel Bellissimo som stoppade hela 38 skott i matchen. Poängbäst var backen David Lidström och 20-årige forwarden Marcus Nilsson som båda gick 1+1 i matchen.

I och med segern kopplar BIK Karlskoga ett rejält grepp om en kvalserieplats. Laget har nu hela elva poäng ner till Västerås nedanför strecket med sex omgångar kvar att spela. Även om Västerås har en match till godo så kommer det nu krävas en genomklappning modell större för att laget från Karlskoga inte ska lyckas knipa en plats i kvalserien.

***

I sexpoängsmötet i FM Mattsson Arena mellan Mora och Rögle spelade hemmalaget stundtals ut gästerna från Ängelholm. Trots hela 36-16 i skott lyckades man dock inte ta vara på spelövertaget och Rögle kunde avgå med segern med 4-1. Resultatet har oerhört stor betydelse för fortsättningen av serien där Mora nu har fyra poäng upp till playoff-strecket på en nionde plats medan RBK skaffar sig lite avstånd ner till de jagande lagen på en femte plats.

Som så många gånger förr den här säsongen spelade Ted Brithén en av de största rollerna i Rögles seger och blev tvåmålsskytt. Även Christopher Liljewall noterades för två poäng (1+1) medan Jonas Fransson stoppade 35 av de 36 skott han fick emot sig.

***

Serieledande Örebro har svajat rejält på slutet och hade inför kvällens match hemma mot Sundsvall lämnat isen utan trepoängare i fem raka matcher. Den trenden bröts dock mot medelpadingarna där närkingarna till slut kunde vinna med 4-2 i en match som var helt lika inför de sista fem minuterna.

Stor hjälte för hemmalaget blev doldisen Jonas Karlsson som med sitt första mål för säsongen sköt segern till hemmalaget genom att sätta 3-2 med 4.46 kvar att spela. Poängbäst i matchen var annars kanadensaren Jared Aulin som via två assist tog över ledningen i allsvenskans poängliga.

Text: Ola Winther