• Publicerat 1 mars, 2012
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Sänkte formsvaga Toronto

Med Jonathan Toews på skadelistan har pressen ökat på Patrick Kane att producera och leda Chicago Blackhawks. I natt gjorde han just det och förde laget till seger mot Toronto Maple Leafs.
– Han hade en fantastiskt match, säger coachen Joel Quenneville efter 5-4-segern.

Patrick Kane har varit en besvikelse den här säsongen. Tidigt i höstas pratades det om att 23-åringen skulle vara mogen att slåss i toppen av poängligan och göra 100 poäng. I stället har säsongen kantats av formsvackor, poängtorkor och ett spel som inte alls har motsvarat de högt ställda förväntningarna.

Just därför var det en lättnad för många av Blackhawks fans att se Kane uppträda med ett helt annat driv i nattens möte med Toronto Maple Leafs. Amerikanen plockade upp ett mål och en assist när Chicago tog en viktig seger med 5-4 och fyllde rollen som förstacenter i skadade Jonathan Toews frånvaro med ära och stolthet.
– Jag ser tillbaka på säsongen och för honom står den här matchen ut vad gäller puckkontroll, målfarlighet vid kontringar och tid med pucken, säger coachen Joel Quenneville till AP.
– Både offensivt och defensivt spelade han med ett syfte, och jag gillade hans ledarskap också. Våra toppspelare måste inte bara vara våra bästa spelare, de måste vara våra ledare under slutspurten här.

Tio förluster på de elva senaste
Kane satte det viktiga 3-3-målet i den andra perioden och spelade sedan fram till Marian Hossas 4-3 när Chicago vände på matchen. Hossa satte även 5-3 i tom kasse när Chicago åsamkade Toronto sin tionde förlust på de elva senaste matcherna.

Jonas Gustavsson fick chansen mellan stolparna, men gjorde inte ett speciellt mycket bättre än intryck än kollegan James Reimer i föregående dygns förlustmatch, 3-5, mot Florida Panthers. Gustavsson släppte in fyra mål på 34 skott.

Torontos svaga spel på sistone har tagit dem allt längre från slutspel.
– Vi kan inte ge upp. Jag vet att ingen i det här laget tänker göra det, säger Jonas Gustavsson.

Nytt mål av Krüger
Calle Gunnarsson försökte se det positiva i den negativa trenden.
– Tittar man tillbaka några matcher tyckte jag att det här var ett steg framåt, åtminstone sett till hur vi genomförde matchen. Vi gjorde en del misstag i vår egen zon som de utnyttjade, men vi skapade en del chanser i kväll, säger den svenske backen om spelade 23.54 och var -1.

I Chicago debuterade Johnny Oduya efter trejden med Winnipeg Jets. Han fick en tuff start på matchen då han ihopparad med Brent Seabrook var inne på ett par tidiga baklängesmål. När Joel Quenneville satte honom med Nick Leddy i stället blev det bättre och svensken avslutade matchen som plus/minus noll efter att ha spelat 19.44.

Marcus Krüger svarade för matchens enda svenska poäng då han satte Chicagis 2-3-reducering bakom Jonas Gustavsson sent i den första perioden. Målet var rookiens åttonde de här säsongen.

Text: Uffe Bodin