• Publicerat 14 mars, 2012
  • Skrivet av Ola Winther
  • 0 Kommentarer

Stamkos upp på 50 mål när Tampa vann

Efter att ha förlorat Maurice ”Rocket” Richard Trophy till Corey Perry ifjol är nu Steven Stamkos på väg att återvinna trofén med stormsteg. Han leder NHL:s skytteliga överlägset och drog ifrån ytterligare när han via två mål mot Boston nådde den magiska 50-målsgränsen.
– Det är den magiska gränsen i hockey och det känns väldigt speciellt att få nå den för andra gången, säger Stamkos.

Att Steven Stamkos skulle ta tillbaka Maurice ”Rocket” Richard Trophy som ligans bästa målskytt den här säsongen har länge varit en självklarhet. Ingen annan spelare har ens varit i närheten av kanadensaren när det gäller att sätta puckarna i nät och frågan har därför istället varit hur många mål 22-åringen ska stanna på snarare än om han ska plocka hem trofén.

När Tampa Bay i natt körde över regerande mästarna Boston med 6-1 på hemmais bidrog Stamkos med två mål och nådde därmed 50-målsgränsen för andra gången under sin fyra säsonger långa NHL-karriär. I och med detta blev han också endast den sjätte spelaren i NHL-historien att göra 50 mål två gånger innan han nådde åldern 23. Den kvintett som tidigare lyckats med bedriften är idel stora namn som Wayne Gretzky, Mario Lemieux, Mike Bossy, Joe Nieuwendyk och Aleksandr Ovetjkin.
– Det känns väldigt speciellt och ganska surrealistiskt, säger Stamkos till Tampa Bay Times.
– Det är den magiska gränsen i hockey och jag var lyckosam nog att ens nå den en gång, att få göra det en andra gång känns precis lika speciellt.

Ny stormatch av Hedman
I och med de två målen gick också Stamkos upp på 84 poäng och delar därmed ledningen i poängligan tillsammans med Jevgenij Malkin. Hans 50 mål är endast ett bakom hans personliga rekordnotering från säsongen 2009-2010 och är endast två mål bakom Vincent Lecavaliers klubbrekord från säsongen 2006-2007. Att få sätta mål nummer 50 framför de egna fansen var också något som gjorde det hela extra speciellt.
– Det var extra speciellt att få göra mål nummer 50 här framför hemmafansen och det kommer göra att minnet av detta blir bättre och varar längre. Det är något som ingen någonsin kommer kunna ta ifrån mig, säger Stamkos till nhl.com.

I skuggan av Stamkos milstolpe svarade Victor Hedman för en ny storartad insats på Lightnings blålinje. 21-åringen svarade för sitt fjärde mål för säsongen och noterades också för en assist samtidigt som han gick +3 på de 24.46 han spelade. Med den istiden spelade han också klart mest i hemmalaget och Ö-vikssonen fortsätter bygga vidare på sin fina vårform.

För Boston är formen fortsatt tveksam och trots att man sköt dubbelt så många skott som Tampa i matchen föll man alltså med hela 6-1. Tim Thomas är mil från den form som gjorde honom till ligans dominant ifjol och under de dryga 18 minuter han stod i natt släppte han in två mål på fem skott. Reserven Marty Turco var lika misslyckad han med åtta räddningar på 12 skott vilket kan jämföras med Dustin Tokarski i hemmakassen som stoppade 33 av 34 skott.

Text: Ola Winther