Två nya städer får KHL-hockey

Ett par förändringar väntar i KHL till nästa säsong. Enligt KHL-bossen Aleksandr Medvedev ska slovakiska Slovan Bratislava vara klara för KHL-spel. Dessutom väljer man att flytta Lev från Poprad till tjeckiska huvudstaden Prag.

KHL står inför vissa förändringar till nästa säsong. Det meddelande ligans president Aleksandr Medvedev på fredagen.

Slovan Bratislava kommer att dyka upp i ligan.

– Slovan har sökt plats i ligan. Vår inspektion har granskat Bratislava och det råder inget tvivel om att arenan, som höll i VM 2011, uppfyller alla krav. Ekonomiskt är också allt i ordning, säger Medvedev till Sovjetskij Sport.

Med Bratislava i ligan väljer man också att flytta det tidigare slovakiska inslaget Lev till Tjeckien.

– Det tjeckiska förbundet har gått med på att KHL ska spelas i Prag. Lev kommer flytta dit från Poprad och spela, enligt Medvedev, spela i O2 Arena. Officiellt kommer dessa klubbar tas in i KHL i slutet av april.

Anledningen till flytten från Slovakien till Tjeckien är i första hand inte att man vill sprida ligan, utan att klubben hade vissa ägarproblem under säsongen och att man numera ägs av ett tjeckiskt företag.

Tjeckien har tidigare varit på väg in i KHL. För två år sedan ville man placera ett lag i Hradec Kralove, men då satte det tjeckiska hockeyförbundet stopp för planerna för att man inte ville att ett KHL-lag skulle konkurrera om intresse med egna ligan.
Nu ska förbundet alltså ha ändrat inriktning och godkänt KHL-hockey i landet.

Italien och Kroatien väntar ett år
Till den nya säsongen kommer även Lokomotiv Jaroslavl att spela KHL-hockey igen. Klubben valde bort KHL-spel och spelade andra halvan av säsongen i andraligan istället efter den tragiska flygkraschen i september.

Däremot tycks det inte bli något spel för Milan i KHL redan till nästa säsong. Inte heller för kroatiska Medvascak från Zagreb.

– Vi har jobbat med att få fram en plan för dom. Den viktigaste frågan har varit att få ihop pengar. Jag tror att båda dessa lag kommer spela i KHL säsongen 13/14.

Utöver det jobbar man fortfarande på att få in ett lag från Ukraina i ligan. Donbass från Donetsk är i startgroparna, men där kvarstår att få upp en duglig arena i staden.

Inget lag kommer tvingas lämna KHL, även om det varit en del snack om att buslaget Vitiaz Tjechov legat i farozonen.

– Det såg tungt ut, men nu ser det lite ljusare ut. Deras general manager Aleksej Zjamnov har arbetat hårt för att Tjechov ska få fortsätta vara en del av vår liga.

Text: Robert Pettersson