• Publicerat 2 april, 2012
  • Skrivet av Uffe Bodin
  • 0 Kommentarer

Möt mannen bakom Erik Karlssons superfysik

Han omnämns som en av favoriterna till att vinna Norris Trophy som ligans bästa back – Erik Karlsson har gått från ifrågasatt till hyllad i NHL. En av personerna bakom hans framgång är friidrottstränaren Peter Fröberg.
– Framgångsrika idrottsmän är ofta väldigt smarta, betydligt klokare än folk tror. Erik är ett bra bevis på det, säger Fröberg till hockeysverige.se.

Det har varit lätt att stirra sig blind på Erik Karlssons exceptionella poängskörd den här säsongen. Men det är inte bara offensivt som 21-åringen har tagit nästa kliv i karriären. Fysiskt har han blivit starkare, något som i sin tur har hjälpt honom att bli pålitligare i det defensiva spelet. En av personerna bakom framstegen är friidrottstränaren Peter Fröberg.

Det var genom gode vännen och Frölundaspelaren Fredrik Pettersson som Karlsson kom i kontakt med Fröberg. Pettersson hade sommartränat under Fröbergs ledning hemma i Göteborg innan han testade lyckan i Nordamerika 2010. När Ottawa Senators missade slutspel i april förra året hoppade Karlsson på samma tåg.
– ”Freddan” och Erik är väldigt bra kompisar så det blev ganska naturligt att han hängde med. Det är två väldigt roliga killar att jobba med, två väldigt bra personligheter, säger Peter Fröberg till hockeysverige.se.

”Ville förbättra de defensiva kvalitéerna”

Foto: Privat

Peter Fröberg.

Fröberg har tidigare varit verksam i friidrottslandslaget och bland annat haft häcklöparen Robert Kronberg och längdhopparen Peter Häggström bland sina adepter. På senare år har han hjälpt fler och fler hockeyspelare att förbättra sin fysik. Utöver Fredrik Pettersson och Erik Karlsson jobbade han med Johan ”Honken” Holmqvist under målvaktens sista tid i Frölunda och han har även ett samarbete med KHL- och landslagsforwarden Jonas Andersson.

Det första Peter Fröberg gjorde med Erik Karlsson var att försöka hitta rätt träningsprofil åt honom. Fröberg summerar sin träningsfilosofi för hockeyspelare med orden ”rörelse i centrum”.
– Det handlar inte bara om att bli starkare och uthålligare, utan att man utgår ifrån den egna kravprofilen hos den specifika individen. För hockeyspelare står rörelsen i centrum eftersom det är en ganska komplex sport med många olika moment som kräver olika egenskaper hos utövaren, säger Peter Fröberg.
– Frågorna jag vill ha svar på är vilken typ av spelare det handlar om, vad han har för bakgrund, vad hans roll är på isen och hur han ser på sig själv som spelare.
– Med Erik var det ganska enkelt eftersom han har en väldigt klar syn på vad han vill bli för spelare. Han har utgått från sig själv och stått upp för sig själv. Förra säsongen var han inne på många baklängesmål och hade mycket minus. Han var ändå tydlig med att han ville fortsätta att vara den offensiva spelare som han alltid har varit och det var en av sakerna vi jobbade utifrån. Ambitionen vara att den fysiska träningen skulle syfta till detta samtidigt som den skulle ge förutsättningar för att utveckla de defensiva kvalitéerna.

”Gick inte upp ett gram”
Erik Karlsson har alltid påståtts vara späd i kroppen. Uppmaningen till den typen av spelare brukar vara att lägga på sig mer muskler och bli tyngre. Peter Fröberg valde emellertid en annan väg.
– Jag köpte inte det argumentet. Erik hade bra koordination, kroppsbalans och bra explosivitet när han kom hit och det var egenskaper jag ville att han skulle bevara.
– Börjar man ändra för mycket i det som har gjort dig framgångsrik är det lätt att hamna fel. Erik gick inte upp ett enda gram på hela sommaren, men blev ändå starkare i förhållande till sin vikt. Vi jobbade mycket med att fortsätta utveckla hans koordination, kroppbalans och explosivitet och genom det har han blivit ännu starkare på isen, säger Fröberg.

Erik Karlsson tränade i Peter Fröbergs regi ända från april till september. Resultaten var goda och Fröberg tror att träningen har bidragit till hans framgångar på isarna i Nordamerika.
– Men han kom hit med väldigt bra förutsättningar också. Han har vistats i bra träningsmiljöer i både Frölunda och Ottawa. Sedan har Daniel Alfredsson varit en perfekt förebild som har haft en enorm inverkan på honom och betytt väldigt mycket. Mycket fanns redan på plats för Erik och det gjorde att vi kunde nå bra resultat snabbt, konstaterar Peter Fröberg som fick en helt ny bild av Erik Karlsson när han fick chansen att arbeta med smålänningen.
– Jag hade hört väldigt många saker om honom som inte stämde alls. Man hade hört att han var lat och inte tränade speciellt hårt. Det var inget jag märkte när vi tränade tillsammans, jag tror dessutom att han blev extra motiverad av att vi hittade en gemensam väg framåt för honom.
– Framgångsrika idrottsmän är ofta väldigt smarta, betydligt klokare än folk tror. De har väldigt bra koll på sig själva och vad som är bra för dem. Erik är ett bra exempel på det – han vet vad han vill.

Många friidrottstränare inom hockeyn
Peter Fröberg är långt ifrån den enda friidrottstränaren som har kommit in på hockeyspåret. Den tidigare förbundskaptenen Ulf Karlsson har jobbat med Washington Capitals center Marcus Johansson i Karlstad medan tidigare stavhopparen Miro Zalar har varit involverad i Karlskrona HK. Sedan har vi förstås Patrik Klüft, även han före detta stavhoppare, som har sadlat om helt och numera tränar framgångsrika Kallinge/Ronneby i division 1. Peter Fröberg ser det som en ganska naturlig utveckling.
– Den fysiska träningen utgör en så pass stor del av friidrotten att en stor del av friidrottstränarna är välutbildade när det gäller den biten. Sedan måste man ha klart för sig att hockeyn till skillnad från många andra bollsporter har varit väldigt öppen för nya intryck och impulser. Från hockeyhåll har man inte varit rädd för att ta till sig information och kunskap utifrån. Det har förenklat utbytet.

Kan du känna en stolthet över att du har hjälpt Erik Karlsson till de framgångar han upplever just nu?
– Ja, det gör jag absolut. Jag tar till mig så mycket jag kan. Samtidigt så vet jag att den fysiska träningen är en del av helheten, det är ju många olika människor som har varit involverade längs vägen och framför allt är det ju Erik själv som har lagt grunden med sin talang, goda inställning och mentala styrka.

Kommer ni att fortsätta er samarbete till sommaren?
– Vi har en ambition att vi ska fortsätta att utveckla det. Jag har i alla fall inte hört att han skulle vilja ha det på något annat sätt.

Text: Uffe Bodin